среда, 14. март 2018.

Данијел Игрец: Најбољи одговор на америчке притиске је одговор суверене Србије

Данијел Игрец: Најбољи одговор на америчке притиске је одговор суверене Србије
Нема који се све амерички дипломата у последњих двадесет и кусур година није појавио на овим просторима како би Србији испоставио захтеве и ултиматуме који су по правилу увек бивали тежи, строжији и по њене националне интересе опаснији од оних које су износили његови претходници.

Ричард Холбрук је рекао једном приликом Милошевићу да је списак америчких захтева према Србији „бесконачан“. Тог „златог правила“ америчке дипломатије према Београду држали су се сви његови наследници који су у Србију долазили као њени колонијални управници, тражећи све веће уступке, након чијих прихватања је ова држава бивала све слабија и расцепканија. Тог правила данас се држи и још једна у низу пудлица династије Клинтон, нови приштински тутор Вес Мичел.

И он ће сутра у Београду Србији изнети нове услове, српском народу одржати нову стару „косовску лекцију”, покушавајући да примора државни врх на коначно и неопозиво признање лажне косовске државе.

При томе ће се Вес Мичел (као и његов омражени претходник Брајан Хојт Ји) на сав глас позивати на „међународне обавезе” Србије, Поглавља 35 и 24 са ЕУ, Бриселски споразум и низ других од стране Запада наметнутих „решења и договора” по питању КиМ.

Постоји само један начин на који Србија треба и мора да му одговори. Званични Београд је тај одговор до сада увек избегавао или се барем трудио да га све ређе и све тише помиње. Али сада је дошло време да тај одговор буде јасан и гласан.

Одговор Србије је кратак и крије се у члану 103 Повеље УН. А он је веома јасан и недвосмислен као што и треба да буде одговор сваке државе која за себе тврди да је суверена и независна земља. У преводу на језик дипломатије он гласи: „Једина међународна обавеза Србије у односу на КиМ је Резолуција 1244 као једини правно релевантан акт за решење питања јужне српске покрајине“.

Никакви (једнострано наметнути) бриселски споразуми, повеље, резолуције и декларације не могу да буду изнад одлука највишег органа међународне заједнице – Савета безбедности УН.

Било би пожељно када би уз овако децидан одговор Вес Мичел од својих српских домаћина на поклон добио и једну копију Повеље УН. Нека је добро проучи и нека запамти дан када је понижен отишао из једне државе која је јасно рекла да више неће трпети уцене и диктате јер су је у прошлости они много коштали. Чак и превише.

29186369_10213681446978201_2047545269465120768_n

*

Данијел Игрец
12.3.2018.

Пре него што ће умарширати у Београд и Србији испоставити нови стари амерички ултиматум о предаји КиМ идеолошки клинтоновац Вес Мичел посетио је данас одметничке власти у Приштини.

У том контексту посебну пажњу привукла је Мичелова изјава да „нико не може да спречи трансформацију Косовских безбедносних снага у војску Косова“, јер је то „јасан став од којег Америка не одустаје“.

Другим речима, приштински тутор Вес Мичел овим је јасно ставио до знања шта ће се све наћи на агенди „разговора“ (читај: једностраних диктата) у српској престоници. Поред већ уобичајеног захтева да Београд прихвати потпуно утапање ЗСО у сепаратистички косовски правни поредак и одблокира улазак Приштине у УН овај потрчко Стејт департмента тражиће од наше државе да не омета формирање „оружаних снага Косова“ и да немо прихвати рађање нове ОВК, што је директан ударац на Резолуцију 1244 и перфидан покушај њеног укидања.

Вашингтон рачуна да ће оштрим наступом и одлучним тоном успети да заплаши Србију како би се она (као толико пута до сада у протеклих 18 година) повиновала америчким захтевима. Али Србија баш сада нема никакав рационалан разлог да то учини. Београд на капитулацију није био спреман ни турбулентних деведесетих када у међународној арени де факто није имао ниједног савезника па зашто би на капитулацију био спреман сада, када иза себе има подршку двеју светских сила, Русије и Кине.

Мичеле, иди кући.
Срећан ти пут.



Данијел Игрец: Најбољи одговор на америчке притиске је одговор суверене Србије
Одговор Србије је кратак и крије се у члану 103 Повеље УН. А он је веома јасан и недвосмислен као што и треба да буде одговор сваке државе која за себе тврди да је суверена и независна земља. У пре…


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар