среда, 7. март 2018.

Прети ли Европи нова гасна криза

Прети ли Европи нова гасна криза
Арбитражни суд у Стокхолму обавезао је руску компанију “Газпром“ да украјинском „Нафтогасу“ исплати компензацију зато што није испоручио договорене количине гаса за транзит.

„Нафтогас“ је успео да добије компензацију у вредности од 4,63 милијарде долара, а према резултатима два арбитражна поступка у Стокхолму „Гаспром ће морати, како тврди украјинска компанија, да јој исплати нето 2,56 милијарди долара. Штавише, украјински председник Петро Порошенко запретио је да ће почети заплену актива руске компаније уколико она не исплати тражену суму.

Kао одговор на то „Гаспром је почео процедуру раскида уговора на испоруку и транзит гаса који је имао с „Нафтогасом“. Одлуку арбитраже у руској компанији сматрјау неправедном. Да ли су на делу двоструки аршини арбитраже, како тврде у „Гаспрому“? Kо стоји иза такве одлуке? Зашто се Стејт департмент умешао у спор „Гаспрома“ и „Нафтогаса“ тражећи да руска компанија обнови транзит гаса кроз Украјину? Прети ли Европи нова гасна криза и у каквој је позицији, у том слуачају Србија?

У емисији Свет са Спутњиком о овој теми говориће експерт за енергетику Јелица Путниковић и главна уредница Спутњика Србија Љубинка Милинчић. Емисију, коју уређује и води Татјана Трикић.




from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар