субота, 3. март 2018.

Драган Милашиновић

Драган Милашиновић
Вучићева ријалити најава одласка са чела СНС-а
…Друго питање, које се логично надовезује на прво, а могло би гласити – докле председник намерава да крши норме Закона којим се уређује његов рад? – можда правницима изгледа сложеније, али мени као аналитичару има још једноставнији одговор – Докле му се прохте! …

Драган Милашиновић – „Србија између апсолутизма и меке диктатуре“(1)

Мој последњи текст за портал Фонд стратешке културе, пре него су Вучићофили у руској власти напрасно окончали његов вишегодишњи рад, носио је назив „Србија између апсолутизма и меке диктатуре“ и имао је за тему једно од бројних кршења српског Устава од стране њеног председника Александра Вучића. Конкретно, члана 115. који кратко, али веома јасно каже: „Председник Републике не може вршити другу јавну функцију или професионалну делатност” .(2) Наравно, реч је о Вучићевој узурпацији функције председника највеће странке у земљи, СНС-а, коју је (с обзиром на поменути члан Устава) био дужан да напусти истог тренутка када је положио председничку заклетву. Чињеница да он то није учинио, нити се удостојио да грађанима образложи своју самовољу у игнорисању највишег државног акта, већ су то уместо њега, крајње неспретно и нестручно, чиниле неке напујдане партијске креатуре, није здраво деловала ни по демократију, ни по Србију.

Али, ево, нешто више од два месеца након тог текста, председник се огласио по том питању. Није то учинио преко званичних институција којима располаже, већ преко неформалних центара медијске моћи у којима, очигледно, ужива. Добро схватајући да му оно што саопштава најбоље пролази кроз атмосферу свеопштег циркуса председник нам се обратио са Марићеве “Ћирилице”, емисије која се из некадашњег гласила безбедносних служби, под Вучићевом влашћу претворила у политички ријалити шоу који једва да је озбиљнији од оних “Парова” који се, не случајно, емитују пре и после њега.

И ево шта нам је председник поручио гледе своје партијске функције, која га очигледно доводи у сукоб интереса у вршењу јавних функција, што након његове улоге у кампањи за београдске изборе виде чак и политички слепци.

Он ће, рекао нам је, остати на месту шефа СНС-а још највише годину дана, чиме ће скратити свој четворогодишњи мандат који је добио на страначким изборима 2016. После наредне изборне скупштине странке он ће, замислите, “вођење странке препустити некоме другоме”(3), јер не намерава да се кандидује за још један мандат.

Да мало ово разложимо, како би Вам било лакше да схватите зашто Вучић озбиљне политичке намере саопштава на ријалити телевизијама какве су “Пинк” и “Хепи”. Кад кажем ријалити-телевизије не мислим ништа увредљиво већ просто саопштавам чињеницу да су ријалити-програми у разним видовима главни садржај њихових програмских шема.

Дакле, у тој полуциркуској атмосфери, потпуно непримереној за гостовање председника државе, Вучић нам прво саопштава докле намерава да остане на функцији коју је (по члану 115. Устава Србије и члану 9. Закона о председнику Србије) био обавезан да напусти одмах када је положио председничку заклетву, а затим нам открива и на који начин намерава да напустити функцију коју све ово време незаконито обавља – “препуштањем некоме”, до истека његовог страначког мандата!

Будући да нас је, преко Марића, обавестио како намерава да се, игноришући Устав у законе, на партијском челу шепури још годину дана, јасно је колико је била тачна моја констатација написана у децембру прошле године, а овде цитирана на почетку – да ће на страначкој функцији остати докле му се прохте! А прохтело му се, ето, да то буде још годину дана. Након тога ће он, опет што му се тако хоће, скратити свој страначки мандат, али не оставком као демократским изразом усклађивања свог рада са правном номенклатуром државе, већ “препуштањем некоме” кога ће, дабоме, бирати он сам а не страначки органи или чланови странке. Ако изузмемо владаре у краљевинама и царевинама, не познајем било коју државу у савременом свету у којој се функција напушта “препуштањем некоме”. Ако неко жели да ми спочита браћу Кастро, одмах ћу му рећи да је Раул, пошто му је препуштена власт, организовао изборе и победио.



“Препуштање некоме” као начин одласка са функције, дабоме, не познаје ни правна регулатива ове државе, али Вучићу се очигледно може све шта му падне на памет. И зато нам то саопштава са ријалити телевизија, у забавно-политичким емисијама, као новом жанру ТВ програма. Не видим да је икоме од СНС-оваца, или дежурних нам “аналитичара” засметала ова вођина ријалити “демократија”. Народ је већ научио да власт може све. А и верује Марићу.

Али, ипак, кулминација Вучићевог тоталног игнорисања не само Устава и закона, већ и здравог разума грађана Србије, те вечери десила се када је узео да објашњава како његово учешће у предизборној кампањи пред београдске изборе није кршење највишег законског акта. Без имало срама, као да се обраћа пацијентима неке душевне болнице, а не озбиљним људима, Вучић је “појаснио” како он јесте председник свих грађана, али да је на страначким скуповима учествовао викендом, и то по сат времена.(4) При томе је и додао:

“Свакога дана сам на послу бар два или три сата раније од оних који би да ме побеђују и радим још седам сати дуже него они”(5) – користећи своју омиљену технику скретања са шкакљивих тема. Јер, какве везе има то што на посао долази два сата раније, или ради седам сати дуже од “оних”, са кршењем Устава о коме је реч?

Нема, али то је мање важно. Већ смо научили да председник на питања која му се не свиђају одговара хистријом или причајући оно што нема благе везе са оним што сте га питали. Оно што је важно јесте да, бар према ономе што нам је пред Марићем говорио, Вучић сматра како у данима викенда, или ван свог 18-часовног радног времена, он није председник Србије и да тада може живети, радити и јавно деловати као да није положио председничку заклетву. Једноставно, остави је у председничкој резиденцији и закључа. “Клоп катанац и бабин канавац” – што би реко народ. Какав други смисао може имати реченица да је “на страначким скуповима учествовао викендом”?!

Вучић, дакле, сматра да викендом Србија нема председника, али СНС има лидера, а изборна листа свог носиоца, или да викендом Устав не важи, па самим тим и његов став из члана 115. који каже: “Председник Републике дужан је да се у свему повинује прописима којима се уређује сукоб интереса при вршењу јавних функција”, не производи правно дејство.(6)

Шта год од тога да је није ни добро, ни нормално. Болесно је. Па, ипак, он то говори у камеру, а у пуном студију такву небулозу награђају аплаузом, док се они који би требало да воде рачуна о функционисању правног система и легалности избора праве да је све регуларно. И опозиција, коју овакво кршење уставних и законских одредби директно погађа, истина помало гунђа али званично не реагује и прихвата да учествује у том циркусу. То, опет, говори да њихов циљ није изборна победа већ да њега, Вучића, приволе или приморају да им баци коју мрвицу са пуног градског стола. Е, мој, јадни Београде … Е, моја кукавна Србијо …

А знате ли шта је најгоре од свега? Што он, заправо, и не размишља о томе да за годину дана напусти било коју од својих функција. То обећање проћи ће као и слична обећања о налажењу одговорних за Савамалу, Малијевој смени, косовској ЗСО итд, итд. Као и ова београдска предизборна обећања, уосталом …

Зато их и даје у ријалити-шоу званом “Ћирилица”. Ту ионако све може да буде, а ништа не мора да значи. и увек одлучује ПРОДУКЦИЈА …

________________________



http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/srbija-izmedju-apsolutizma-i-meke-diktature/
– Исто
http://mediagroup.rs/2018/02/21/vucic-odlazi-cela-sns/52397/
– Исто
– Исто
http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/srbija-izmedju-apsolutizma-i-meke-diktature/

Вучићева ријалити најава одласка са чела СНС-а - ЦЕОПОМ Истина
Ако изузмемо владаре у краљевинама и царевинама, не познајем било коју државу у савременом свету у којој се функција напушта "препуштањем некоме".


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар