среда, 15. новембар 2017.

Триста професора, академика и истраживача: Власт угрожава аутономију универзитета

Триста професора, академика и истраживача: Власт угрожава аутономију универзитета
ПОТПИСНИЦИ ПЕТИЦИЈЕ ТРАЖЕ ПОВЛАЧЕЊЕ ШЕСТ ЗАКОНА КОЈИ РЕГУЛИШУ ОБЛАСТ ПРОСВЕТЕ
Биљана Стојковић
Један од иницијатора петиције проф. Биљана СТОЈКОВИЋ: „Имамо апсурдну ситуацију да у Националном савету за високо образовање има више представника Владе и Привредне коморе него универзитета, што је сумануто”
Министар просвете Младен Шарчевић, међутим, указује да новим законима из области образовања није нарушена аутономија универзитета, али сматра да су неки од потписника петиције незадовољни због изгубљених привилегија
АКАДЕМСКА заједница је покренула петицију и тражи повлачење Закона о високом образовању, јер задире у аутономију универзитета.

Петицију је покренуло Удружење професора и истраживача, а до сада је потписало више од 300 универзитетских професора, чланова САНУ, истраживача.

Осим Закона о високом образовању они траже повлачење свих недавно усвојених просветних закона - Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ), Закона о предшколском васпитању и образовању, Закона о основном образовању, Закона о средњем образовању и васпитању и Закона о дуалном образовању.

Један од иницијатора петиције проф. Биљана Стојковић каже да академска заједница тражи повлачење свих закона јер сматра да је образовање јединствен, целовит систем и да су сви нивои образовања повезани.

„Академска заједница се није питала у мери у којој је требало да се пита при изради закона. Академска заједница треба да креира образовну политику једне државе, јер је то најважнија ствар у дугорочном смислу како ће развијати једна држава”, рекла је Стојковић за Танјуг.

Она је додала да су највеће замерке на Закон о високом образовању јер се креирање политике високог образовања ставља већински у руке Владе и Привредне коморе Србије.

„Имамо сада апсурдну ситуацију да у Националном савету за високо образовање има више представника Владе и Привредне коморе него универзитета, што је сумануто”, нагласила је Стојковић.

Национални савет за високо образовање до сада је имао 21 члана и то 12 представника универзитета и два представника виших школа, Влада Србије и покрајинска влада имале су седам представника. По новом закону НСВО има 17 чланова и то осам представника универзитета и високих школа и девет представника Владе Србије и ПКС.

Већинска улога Владе у регулаторним телима, тврди Стојковић, представља задирање у аутономију универзитета.

Министар просвете Младен Шарчевић, међутим, указује да новим законима из области образовања није нарушена аутономија универзитета, али сматра да неки од потписника петиције незадовољни због изгубљених привилегија.

„Не видим ни у једном члану тог закона да се угрожава аутономија, ако је до сада постојало присуство државе у Саветима високошколске установе само 15 одсто. Ми смо у анализи открили да на више од 70 места држава нема ниједног члана, што није пракса у европским државама”, рекао је Шарчевић.

Он је додао да више од 2.000 младих може да ради на Универзитету, али не ради због лоших акредитација и зато што су „једни те исти људи имали то право”.

Танјуг

Триста професора, академика и истраживача: Власт угрожава аутономију универзитета
ПОТПИСНИЦИ ПЕТИЦИЈЕ ТРАЖЕ ПОВЛАЧЕЊЕ ШЕСТ ЗАКОНА КОЈИ РЕГУЛИШУ ОБЛАСТ ПРОСВЕТЕБиљана СтојковићЈедан од иницијатора петиције проф. Биљана СТОЈКОВИЋ: „Имамо апсурдну ситуацију да у Националном саве


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар