среда, 22. новембар 2017.

Двери траже да Бошко Павловић добије своју улицу

Двери траже да Бошко Павловић добије своју улицу
Као симболични почетак прославе стогодишњице ослобођења и присаједињења Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, Двери покрећу иницијативу да једна од улица у Новом Саду добије име по Бошку Павловићу, српском војнику најзаслужнијем за мирно ослобађање Новог Сада од немачке и мађарске војске новембра 1918. године.
Стварању заједничке државе Срба ,Хрвата и Словенаца-1918 године,претходила је одлука Велике народне Скупштине Срба,Буњеваца и осталих Словена у Банату,Бачкој и Барањи, одржане у Новом Саду 25. новембра исте године, на којој је донета одлука о присаједињењу Баната,Бачке и Барање Краљевини Србији.То је једна од најдалекосежнијих и најважнијих одлука српског народа који је живео преко Саве и Дунава у Аустроугарској монархији.Испуњена је вишевековна тежња и снови српског народа да живе у заједничкој држави са својим народом.
Једно од најбитнијих дешавања које је претходило самој Скупштини јесте самоорганизовање угледнијих српских домаћина и формирање Српског народног одбора у Новом Саду. Тада је основана и Српска народна стража, а на улицама се поново појавило и гласило „Слобода“, чије је штампање и објављивање било забрањено 1914. године.
Из горње Угарске је 4 новембра те године стигло око 1.500 ослобођених српских војних заробљеника и интернираца, који су због прекида саобраћаја били принуђени да се на путу у своје домове ипак још неко време задрже у Новом Саду .
На сопствену иницијативу потпоручника Бошка Павловића који је стигао са осталим заробљеницима, формиран је војни одред који се ставио на располагање Српском народном одбору.Помоћ ове формације била је од великог значаја,зато што се у то време у Новом Саду још увек налазио налазио значајан број наоружаних немачких и мађарских војника. Бошко Павловић је правовременим организованим акцијама у Новом Саду обезбедио мирно преузимање града од стране српске војске, без иједне капи проливене крви. Спречено је могуће безвлашће (убиства ,пљачке и сваки вид насиља).
Такође, Бошко Павловић је направио план заузимања главних стратешких тачака у граду:железничке станице, електричне централе ,аеродрома на Сајлову,пристаништа,поште и плинаре. Велика заслуга војника под вођством тада младог потпоручника ,као и Српске народне страже је у томе што непријатељ при повлачењу није срушио оба моста на Дунаву,није однео богат плен и што су су сачувани од разарања војна складишта,магацини са храном,производни објекти и шлепови.
Др #Игњат #Павлас у име Српског народног одбора и #Бошко #Павловић послати су да пренесу ултиматум комаданту немачких трупа да до 8. новембра ујутру у 6 часова његови војници напусте град пешке,само са најнужнијом војничком опремом,без икаквог плена.
Немачки пуковник је пристао на захтеве ,уз молбу да 150 рањених и болесних отпутује возом из Новог Сада.
Мали број Новосађана и грађана Србије зна да је Бошко Павловић најзаслужнији за то што је ослобођење Новог Сада 1918. године прошло без капи проливене крви,без пљачки, са очуваном комплетном инфраструктуром и имовином града и грађана.
Нови Сад је спокојно дочекао улазак српске војске на челу са Коњичким ескадровом Дунавске дивизије под командом мајора Војислава Бугарског.
Мајору Павловићу се од 1937. године губи траг и званично се за сада не зна где је завршио свој живот.
На 99-ту годишњицу од присаједињења Војводине Србији, као симболичан почетак прославе стогодишњице овог значајног догађаја у српској историји,а због велике заслуге којом је Бошко Павловић задужио град Нови Сад,Српски покрет Двери покреће иницијативу за подизање споменика Бошку Павловићу, као и да једна једна улица у Новом Саду понесе његово име.

Сви који дају свој допринос остварњеу овог предлога, показаће да не заборављају огромне заслуге наших предака, који представљају прави и логичан узор будућим покољењима.




from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар