недеља, 18. март 2018.

Вук Јеремић: Вучић тајно преговара са Тачијем

Вук Јеремић: Вучић тајно преговара са Тачијем

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да председник Србије Александар Вучић тајним преговорима са косовским лидерима Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем „неспретно покушава да доскочи међународној заједници“ и купи додатно време за себе и своје коалиционе партнере у Приштини.

„Као рок за решење косовског питања помиње се почетак лета и Вучићу је сада потребно било шта што би могао да искористи као ‘смоквин лист’. Вучић је у уторак био у Паризу на тајној вечери са Хашимом Тачијем, а у недељу је приватно отпутовао у Њујорк, о чему јавност у Србији није обавештена. Са Харадинајем такође преговара преко блиског посредника из свог окружења“, рекао је Јеремић сарајевској телевизији Фејс.

Јеремић, који је председник Народне странке и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да је Вучић предложио Западу „генијалну идеју“ размене југа Србије за север Косова, али је одбијен, јер је одавно обећао потписивање свеобухватног споразума Београда и Приштине који би Косову омогућио столицу у УН.

„Рекли су му: не може, обећао си потпис и сада га дај. Дотерало је цара до дувара – Запад тражи од Вучића да испуни обећање које је дао још 2012. године, приликом доласка на власт, да ће завршити косовски проблем на начин који претходна власт није била спремна да уради“, рекао је Јеремић. Он је рекао да су Вучић, Тачи и Харадинај „људи исте феле, са тоном путера на глави“, којима је заједнички интерес одлагање решења за Косово.

„Али када би решили питање Косова, више не би били потребни Западу и боје се да врло брзо после тога не би више били на слободи. Међународној заједници у овом тренутку одговарају уцењени људи са костурима у орману, као што су Тачи, Вучић и Харадинај“, рекао је Јеремић. Јеремић је навео да у датим околностима Вучић грозничаво тражи да добије „било шта“ за потписивање свеобухватног споразума, јер је шест година „трговао српским интересима на Косову како би учврстио своју бруталну диктаторску власт“ и испуњавао апсолутно све што је од њега тражено, без условљавања да и албанска страна спроведе договорено.

Према његовим речима, Србија и Босна и Херцеговина неповратно упућене једна на другу и да стога треба да се помажу, али не на деструктиван начин на који се контроверзним изјавама и заоштравањем националних односа међусобно помажу Вучић и председник Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

„Они су поистоветили државни и лични интерес, а то је да остану на власти – даље од тога не гледају. Морамо се дозвати памети и обновити демократију, како не би као регион постали камп за збрињавање избеглица са Блиског истока, што је идеја неких међународних кругова“, закључио је Јеремић.
---------------------
Јованов потврдио Вучићев одлазак у САД

Све што су могли да ураде у корист одвајања Косова и Метохије од Србије, Јеремић, Ðилас, Тадић и остали већ су урадили још 2008. године и нису ништа оставили да чека до лета, саопштио је данас потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Миленко Јованов.

Он каже да су своје незнање и кукавичлук показали од Тадићевог бежања у Букурешт у моменту проглашења „независности“ Косова, преко Јеремићевог шибицарења у спољној политици до "тупавог наступа" пред Саветом безбедности и Међународним судом правде.

Зато Вучић и нема ништа ново да уради, осим да се бори да нас, можда, бар мало спасе, јер су они већ све дали, поручио је Јованов.

Вук Јеремић је за сарајевску телевизију "Фејс", како је наведено на сајту Народне странке чији је председник, оптужио Вучића да води тајне преговоре о Косову и да је у том склопу "приватно" отпутовао у Њујорк.

"Велики детектив Вук Јеремић надмашио је и Шерлока Холмса и Херкула Поароа и заслужује све честитке, јер је видео Вучића у препуном авиону Ер Србије, националне авио-компаније, која, узгред, никад није могла да лети за Њујорк, док су Јеремић, Ðилас, Тадић и Јанковић били на власти", наводи Јованов.

Он каже да је "Вучић толико био сакривен да се сликао са најмање 50 путника и само онај ко је имао проблема са визом, није могао да види председника Србије. Толико о томе колико се крио".

Јованов истиче и да ће председник Вучић, као и увек, о свим својим активностима и о свему што ради, а у складу са Уставом, обавестити грађане Србије одмах по повратку из Њујорка и Брисела.

"Могао би и Јеремић, по повратку из Сарајева, а у складу са законом, коначно да каже ко му је дао 7,5 милиона евра за председничке изборе", наводи Јованов у саопштењу.

Вук Јеремић: Вучић тајно преговара са Тачијем


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар