недеља, 29. новембар 2015.

Дипломе са фуснотом

Дипломе са фуснотом
http://ift.tt/1SqqNzd
Београд – Иако не познају правни систем и законе Републике Србије, правницима који су дипломирали у иностранству признаваће се диплома без додатних испита. Исто ће важити и за историчаре, географе, који не познају националну историју и географију. На дипломи, признатој у ЕНИК/НАРИК центру Министарства просвете, стајаће звездица и фуснота – да њен власник не познаје национално право, историју, географију…
Против овог новог правила, које је стигло са изменама Закона о високом образовању, побунила се заједница правних факултета, а на седници Сената Универзитета подржали су је и декани неких других факултета.
„Ово би могао да буде велики проблем, јер на тржиште рада уводи дипломе непровереног квалитета, посебно са факултета из бивше СФРЈ“, каже за „Новости“ проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду.
Иако би ЕНИК/НАРИК центар требало да ангажује професоре при процени вредности страних диплома, проф. Аврамовић тврди да се са професорима из области права још нису консултовали, а ближи се крај року у коме први захтеви за признавање по новом закону треба да буду решени.
У Министарству просвете, са друге стране, оправдавају „дипломе са фуснотом“ и кажу да се у ЕНИК/НАРИК центру потврђује веродостојност дипломе, а на послодавцима је да ли ће да запосле правника који не познаје законе Републике Србије.
„Па према тој логици требало би да не признамо диплому Правног факултета са Кембриџа“, каже проф. др Зорана Лужанин, државни секретар у Министарству просвете.
„Ако та особа буде желела да ради у суду, нека полаже додатне испите. То полагање треба да организују правни факултети, али то још нису урадили.“
Са друге стране, проф. Аврамовић каже да би правник са дипломом Кембриџа у свакој другој земљи морао да полаже додатне испите, јер се законодавство разликује.
„Када завршите Правни факултет у Београду, у већини земаља морате из почетка да студирате да бисте тамо радили као правник. Најблажа је Грчка, која нас третира као да смо чланица ЕУ, па је разлика само пет испита. И нико у окружењу не признаје дипломе правника из других држава“, напомиње проф. Аврамовић.
Стигло 600 захтева
Зорана Лужанин каже да је од почетка рада ЕНИК/НАРИК центра стигло око 600 захтева за признавање диплома, а да ће током децембра бити завршена процедура за више од 100 диплома, у оквиру законског рока од 90 дана. База података биће јавна и свима доступна.
И. Мићевић / Новости


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар