недеља, 29. новембар 2015.

Председник сумња у уставност Закона о озакоњењу објеката

Председник сумња у уставност Закона о озакоњењу објеката
Београд – Председник Србије Томислав Николић упутио је писма министарки грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорани Михајловић и председници Скупштине Маји Гојковић у којима је изнео сумње у уставност Закона о озакоњењу објеката и изменама закона о државном премеру и катастру.
У писму које је објављено на сајту председника, Николић је изнео дилеме у вези са решењима та два закона, јер се „чини да су Законом о озакоњењу објекта нарушена уставна начела владавине права и социјалне правде, повређена забрана дискриминације по било ком онову, а нарочито имовног стања, што би довело до неравноправности грађана“.
Зорана Михајловић ојадила Србију за 160 милиона евра!?
„На основу овог закона, учиниоци кривичних дела сада су привилеговани у односу на остале грађане који су поштовали право, односно, који су градили легално, са уредном документацијом и дозволама“, оценио је Николић.
Напоменуо је да је општи правни принцип свуда у свету да учинилац кривичног дела, чак и када је дело касније декриминализовано, не може да има корист од свог недопуштеног и кажњивог чињења или нечињења.
Николић је додао и да закон не штити сиромашне који граде објекте за решавање не граде објекте од 1.000 и више квадрата, већ да их оптерећује исто као да припадају имовински богатијем делу друштва.
Ево како министарка Зорана Михајловић лаже
„Све ово изузетно је лоша порука за велику већину оних који су до сада све поштено плаћали и поштовали позитивне прописе Србије! Порука и поука би применом овог закона могла да се тумачи само на један начин: као подстрек за непоштовање закона и других прописа и као подстицај несавесном понашању“, указао је Николић.
У писму је навео да ће применом тих закона појединци и предузећа која поштују прописе трпети штету, док ће они који их не поштују имати од тога профит, а да то ниједан правни поредак у цивилизованом свету себи не сме да допусти.
Што се измена и допуна Закона о државном премеру и катастру тиче, председник је оценио да новим решењем није обезбеђена права и потпуна двостепеност, односно, и у првом и у другом степену фактички одлучује Завод, то јест, његова посебна тела која је сам Завод оформио.
Како је Зорана Михајловић оштетила Србију за четири милијарде евра
„На овај начин, могуће је да је дошло до повреде Устава: у питању је члан 36 Устава – Право на једнаку заштиту права и на правно средство. Право на правно средство обухвата управо делотворно право на жалбу и на двостепеност поступка“, рекао је Николић.
На крају писма, председник Србије навео је да је са овим ставовима упознао и народне посланике који су гласањем прихватили законе.
Бета

http://ift.tt/1NjSJVg


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар