недеља, 29. новембар 2015.

Како је Зорана Михајловић оштетила Србију за четири милијарде евра

Како је Зорана Михајловић оштетила Србију за четири милијарде евра
Чајетина – Општина Чајетина оштро се успротивила одлуци Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које је својим решењем Привредном друштву „Златибор“ уступило, без накнаде, 2.213 хектара земљишта на Златибору које је до сада било у државној својини. У питању је углавном грађевинско и пољопривредно земљиште, а на могућност да се то земљиште додели том приватном предузећу, чајетинска општина је указивала годинама и од државе тражила да реагује.
„То је пљачка државе, преседан и невиђен криминал у Србији. Министарка Зорана Михајловић је једним својим потписом пренела власништво приватним лицима над 2.213 хектара златиборског и некадашњег државног земљишта и тиме, без правног основа, нанела огромну штету, не само грађанима Златибора и Чајетине, него и свим грађанима Србије“, поручио је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, посебно истакавши да је вредност тог земљишта најмање око четири милијарде евра.
„Нама једино преостаје да се обратимо јавности, председнику и премијеру државе и да упозоримо министарку да, ако то она није знала, ево сада путем медија је обавештавамо да је починила огромну штету за државу. Десетак година смо упозоравали на то, 2003. године чајетинска скупштина је донела одлуку да се, после приватизације предузећа „Златибор-турист“, које користило то земљиште, заштити 230 хектара у самом срцу Златибора. Мислили смо да је томе дошао крај, али решењем које смо добили то земљиште је уступљено приватним лицима, без накнаде“, казао је Стаматовић, наводећи да се део тог земљишта налази у зони градског грађевинског земљишта и да је уступљено приватном предузећу пре ступања на снагу Закона о конверзији, чиме је, како је рекао, избегнуто плаћање конверзије.
Спорно земљиште, како је објаснио први човек Чајетине, обухвата Обудојевицу, потез пољопривредног комбината према фарми и Водицама на Златибору, а део се налази у самој Чајетини.
„Та приватна лица могу одмах да се укњиже у катастар као власници, чиме би наступили велики проблеми, јер би им се морала платити изграђена инфраструктура, иако ништа у њу нису уложили. Ни слутили нисмо да се сада језеро на Златибору и акумулација у Рибници налази на тим приватним парцелама, па нови власници могу да траже накнаду за комплетну инфраструктуру. И за стамбене зграде у Чајетини могу да тврде да се налазе на њиховом имању и такође да траже да им се плати накнада за земљиште“, навео је Стаматовић, додавши да велики део тог земљишта подлеже реституцији.
„Некада је држава направила неправду и власницима одузела то земљиште, а сада га не враћа првобитним власницима, већ ће им плаћати некакву накнаду наредних 50 година, зато што приватизацијом друштвених комбината од 2000. године таква предузећа не подлежу натуралној реституцији „, додао је Стаматовић.
„Ако је држава Србија толико богата да једном приватном лицу поклони четири милијарде евра, мислим да ту нису чиста посла и за то је најодговорнија министарка Зорана Михајловић. У питању је корупција и невиђени криминал, па би надлежни органи морали то да спрече. Поднећемо кривичне пријаве против министарке Михајловић и свих других одговорних“, најавио је Стаматовић.
Он је рекао да је правни основ за решење министарства највероватније то што је 1968. године то земљиште било уписано као власништво некадашњег друштвеног Пољопривредног комбината, из којег је касније настало данашње привредно друштво, али, како је објаснио, то не може да буде ваљан правни основ да се приватним лицима поклања државно земљиште.
„Ту вероватно неће бити крај, јер је Пољопривредни комбинат „Златибор“ некада располагао са 4.500 хектара, па ће уследити и друга решења за остатак земљишта. Председник и премијер треба да спрече овакву пљачку, а ако то не ураде, то значи и да они учествују у нечасним радњама“, поручио је Стаматовић, истакавши да у томе нема никакве политике, иако је он функционер СНП, већ да је у питању заштита државне имовине.
Зорана Михајловић подржала резолуцију о Сребреници
Зорана Михајловић ојадила Србију за 160 милиона евра!?
Зорана Михајловић позвала Хилари Клинтон у Србију
Затраживши од министарке Михајловић да јавно објави име и презиме приватног лица на које је решењем пренето право својине над спорним земљиштем, Стаматовић је позвао грађане да дигну глас против поклањања државне имовине.
„Шта ће остати будућим генерацијама? Да ли ће сутра да служе криминалце који су добили на поклон нечију дедовину? Долази време да се покрене побуна против оваквих одлука. Народ мора да се побуни, морају и млади да се пробуде, а вест о највећој пљачки у Србији мора да буде главна вест у свим медијима“, поручио је Стаматовић.
Стицање имовине
„Зна се како се стиче имовина – или наследством или куповином. То предузеће је приватизовано за милион евра, а сада треба да добије имовину вредну четири милијарде евра. Како неко може да се дрзне и да каже да је његово 4.500 хектара? Указивали смо на то да постоје наследници, тражили од власника Привредног друштва „Златибор“ да нам покажу када су и за колико пара купили то земљиште, али ништа“, сведочио је Стаматовић, истакавши да су предмети приватизације били друштвени капитал и објекти, али не земљиште.
„Стоп отимању државне имовине“
„Државно правобранилаштво, Одељење у Ужицу, већ је поднело тужбу Управном суду и апелујемо на све државне органе, јавност, средства информисања, целокупно грађанство Србије да спречи отимање Златибора“, упозорио је Стаматовић, додавши да се грађанима већ деле леци са називом „Стоп отимању државне имовина“ и да општина Чајетина припрема и друге акције.
ДСС захтева истрагу
Демократска странка Србије затражила је да министарка Зорана Михајловић поништи решење о уступању државног земљишта на Златибору приватном предузећу. У ДСС-у кажу да поклањање тог земљишта представља „незапамћен скандал и аферу деценије“ и да министар унутрашњих послова и републички јавни тужилац треба да испитају околности под којима је дошло до издавања решења, противно решењу Службе за катастар непокретности и ставу Републичког правобранилаштва.
Н. Ковачевић / Данас

Како је Зорана Михајловић оштетила Србију за четири милијарде евра
Општина Чајетина оштро се успротивила одлуци Министарства грађевинарства, саобраћаја


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар