понедељак, 30. новембар 2015.

ПУТИН: Судбина свих зависи од тога хоће ли крајем века на Земљи бити 2 или 4 степена топлије

ПУТИН: Судбина свих зависи од тога хоће ли крајем века на Земљи бити 2 или 4 степена топлије
ОБАМА У ПАРИЗУ ИЗРАЗИО ЖАЉЕЊЕ РУСКОМ ЛИДЕРУ
ПОВОДОМ ОБАРАЊА БОМБАРДЕРА СУ-24
Владимир Путин
ПЕСКОВ: Сусрет Путина и Обаме потрајао пола сата. Разговарано је о Сирији и Украјини
Путин у говору о климатским променама:  Русија је знатно смањила емисију гасова стаклене баште. У атмосферу за неколико година зато није отишло око 40 милијарди тона еквивалента угљен-диоксида. Поређења ради, годишња количина емисија гасова стаклене баште свих земаља света 2012. године била - 46 милијарди тона.
Ово значи, оценио је руски лидер, да су напори Русије омогућили да се заустави глобално загревање за готово годину дана. Истовремено је упозорио: Ако емисије гасова стаклене баште остану на садашњем нивоу, просечна температура доњег атмосфере Земље може да порасте за четири степена до краја XXI века 
Reuters: Обама је рекао Путину да сматра да у оквиру политичке транзиције у Сирији Асад треба да напусти своју функцију
        ПРЕДСЕДНИК Сједињених Држава Барак Обама изразио је жаљење због инцидента с руским Су-24 током сусрета с шефом руске државе Владимиром Путином у Паризу, рекао је новинарима Путинов портпарол Дмитриј Песков.
        „Обама је изразио жаљење због инцидента с руским авионом који је оборило турско Ратно ваздухопловство у Сирији“ - казао је Песков.
        По његовим речима, „до танчина је разговарано и о Сирији, Путин и Обама су се залагали за кретање ка почетку политичког решавање кризе“. „Разговарали су и о Украјини, истакнута је потреба за што скоријим спровођењем минских споразума“.
        Песков је прецизирао да је одвојени сусрет с Обамом договорен 30. новембра ујутро. Он је трајао око пола сата и, по његовом мишљењу, „био је прилично садржајан“.
        Портпарол Беле куће изјавио је да је председник САД током сусрета с шефом руске државе истакао да одлазак сиријског лидера Башара Асада треба да буде део политичке транзиције у Сирији. 
        „Обама је рекао Путину да сматра да у оквиру политичке транзиције у Сирији Асад треба да напусти своју функцију“ - наводи његове речи агенција Reuters.
        По речима портпарола Беле куће, Обама је указао на потребу дипломатског решења кризе у Украјини“ и поновио став Вашингтона према којем „санкције против Русије могу бити укинуте уколико Москва спроведе минске споразуме“.
        Амерички лидер је такође истакао значај извођења ваздушних напада на положаје Исламске државе, а не на побуњенике који се боре против Асада.
        „Два председника су разговарало о неопходности остваривања резултата у оквиру бечког процеса (о решавању ситуације у Сирији) ради постизања примирја и проналажења политичког решења за окончање грађанског рата у Сирији“ - истакао је саговорник агенције. Он је навео да су се током получасовног састанка два председника договорила да шефови њихових дипломатија наставе да раде на политичком процесу за решавање сиријске кризе.
        Након сусрета са Обамом, руски лидер је иступио на међународној комференцији о климатским променама.
        Русија је више него испунила своје обавезе према Протоколу из Кјота, а смањивање емисија гасова стаклене баште с њене стране упоредиво је са збирним годишњим обимом загађења атмосфере у свету, нагласио је при том председник РФ.
        „Испунили смо и премашили обавезе које имамо према Протоколу из Кјота“ - казао је руски лидер. По његовим речима, Русија у периоду 1991-2012. „не само да је спречила раст емисија гасова стаклене баште, већ их је и значајно смањила, захваљујући томе у атмосферу није отишло око 40 милијарди тона еквивалента угљен-диоксида“. Путин је ради поређења навео количину емисија гасова стаклене баште свих земаља света 2012. године - 46 милијарди тона.
        Ако емисије гасова стаклене баште остану на садашњем нивоу, просечна температура доњег атмосфере Земље може да порасте за четири степена до краја XXI века. 
        „То јест може се рећи да су напори Русије омогућили да се заустави глобално загревање за готово годину дана“ - истакао је председник РФ.
        Он је појаснио да је РФ успела да значајно смањи емисију гасова стаклене баште захваљујући модернизацији привреде и увођења еколошки чистих, енергетски ефикасних технологија.
        „При том смо у истом периоду успели да удвостручимо БДП земље - истакао је руски председник. - Тиме желим да кажем да је сасвим могуће посвећивати потребну пажњу развоју, обезбеђивати развој и бринути о природи“.
        Путин је такође нагласио да је Русија „избила на једно од првих места у свету по темпу смањивања потроше енергије по јединици производа - 33,4 одсто у периоду од 2000. до 2012. године“.
        „Након реализације програма енергетске ефикасности развоја енергетике рачунамо да ћемо до 2020. године постићи додатно смањење од 13,5 одсто“ - казао је шеф руске државе.
        По његовим речима, последице глобалног загревања наносе све осетнију економску штету, уништавају човеково природно станиште.
        „Од решавања климатског проблема зависе квалитет живота свих људи на планети, привредни раст и стабилан друштвени развој целих региона на Земљи“ - истакао је председник РФ.
        „Русија ће наставити да даје допринос заједничким напорима на спречавању глобалног загревања - казао је шеф руске државе. - До 2030. године рачунамо да ћемо смањити емисије гасова стаклене баште за око 70 одсто од базног нивоа из 1990. године“.
        Он је додао да ће Русија то постизати помоћу напредних решења у сфери уштеде енергије, укључујући нове нанотехнологије. Путин је открио да је у Русији створена технологија адитива на бази угљеничних наноцеви.
        „Према проценама стручњака, примена те технологије ће само у Русији смањити емисију угљен-диоксида до 2030. године за 160-180 милиона тона“ - казао је шеф руске државе и истакао да је Русија спремна за размену тих технологија.
        По његовом мишљењу, у новом споразуму треба да буде истакнута важна улога шума као основних упијача гасова стаклене баште. Он је истакао да је за Русију, која има колосалне шумске ресурсе и много чини на очувању плућа планете, то нарочито важно.
        Председник РФ је подржао предлог да се под окриљем УН одржи научни форум о проблемима климе и природних ресурса.
        Путин се нада да ће нови климатски споразум, који ће заменити Протокол из Кјота, бити израђен заједничким напорима.
        „Подржавамо дугорочни циљ новог споразума да се ограничи раст глобалне температуре до краја XXI века на највише два степена целзијуса“ - истакао је руски председник.

ПУТИН: Судбина свих зависи од тога хоће ли крајем века на Земљи бити 2 или 4 степена топлије | Факти
ОБАМА У ПАРИЗУ ИЗРАЗИО ЖАЉЕЊЕ РУСКОМ ЛИДЕРУ. ПОВОДОМ ОБАРАЊА БОМБАРДЕРА СУ-24. Владимир Путин. ПЕСКОВ: Сусрет Путина и Обаме потрајао пола сата. Разговарано је о Сирији и Украјини; Путин у говору о климатским променама: Русија је знатно смањила емисију гасова стаклене баште.


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар