недеља, 29. новембар 2015.

БОШКО ОБРАДОВИЋ ЗА „ЧАЧАНСКИ ГЛАСˮ: Крајње је време за промене

БОШКО ОБРАДОВИЋ ЗА „ЧАЧАНСКИ ГЛАСˮ: Крајње је време за промене
Лидер СП Двери, Бошко Обрадовић, је дао интервју за Чачански глас који преносимо у целости:
Српски покрет Двери недавно је постао политичка странка. Шта се променило у Вашем политичком покрету?
Ово је један важан и велики искорак у 17 година дугој историји Двери. Крајем прошле године Сабор нашег Покрета донео је одлуку о прерастању Двери из групе грађана у политичку организацију. У првој половини године прикупили смо преко 10.000 потписа оснивача, припремили нови програм и статут будуће политичке странке. Посебно бих истакао да је више од 1000 потписника за оснивање Двери као странке управо из Чачка, чиме се изнова показало колику подршку уживамо у нашем граду.
О Видовдану је одржана Оснивачка скупштина, усвојен програм и статут, и изабран први председник Двери. У септембру су на Првом редовном сабору изабрани сви руководећи органи Покрета: Главни одбор, Председништво, Извршни одбор, Политички савет, Надзорни одбор, Директор Покрета и директор Информативне службе. Почетком октобра надлежно државно министарство уписало је Двери у регистар политичких организација и тиме је започела нова развојна фаза нашег Покрета.
За ових 17 година прошли смо необичан, тежак и мукотрпан пут од студенског часописа и Сабора српске омладине, преко удружења грађана и социјално-породичног покрета до прве групе грађана у новијој политичкој историји Србије која је 2012. године изашла истовремено на све нивое избора и била највеће политичко изненађење ђурђевданских избора те године.
Тадићева изборна крађа, за коју је председник Србије Томислав Николић остао дужан да открије и казни починиоце, одговорна је зашто Двери последње четири године нису парламентарна политичка снага. Али, ми се не предајемо, већ свакога дана све више радимо, напредујемо и растемо.
Да бисмо наставили нашу политичку борбу организациони формат групе грађана постао је скучен за нас. Регистрација политичке организације доноси нам омасовљење чланства, проширивање руководећих органа Покрета, укључивање нових и квалитетних људи на највише нивое одговорности, као и комплетну реорганизацију и припрему за наступајуће нове изборе на свим нивоима. Србију на пролеће сигурно чекају покрајински и локални избори, највероватније и ванредни републички парламентарни избори, а не треба искључити ни ванредне председничке изборе.
Са чим ћете изаћи пред бираче?
Наши политички ставови о кључним националним и државним питањима углавном су познати јавности. У наступајућем периоду треба грађанима да представимо нашу породичну, социјалну и економску политику.
Ми предлажемо Министарство за бригу породици, већу подршку рађању, младим брачним паровима и породицама са више деце, комплетну стратегију борбе против беле куге, као и социјалну заштиту самохраних породица у којима ниједан члан није запослен и презадужених породица које су практично банкротирале и више не могу да плаћају кредитне рате или комуналне услуге.
Предложили смо и нацрт Закона о заштити презадужених породица, којим се приватним извршитељима забрањује одузимање породичног дома, држава отписује део дугова најсиромашнијим породицама, а остатак дуга се репрограмира за тренутак када ће овакве породице поново бити платежно способне за враћање својих дуговања. То је модерна социјална брига о онима који су данас најугроженији.
Посебно бих за ову прилику издвојио наш пресудни циљ: да Двери постану политички заступници и заштитници домаћег економског интереса, домаће производње, привреде и пољопривреде. Доста нам је више подршке странцима, задуживања и распродаје Србије. Ако се овако настави сви ћемо радити као јефтина радна снага код страног газде Немца и Арапина.
Ми смо за државну подршку искључиво домаћем привреднику и пољопривреднику. Ми смо за државну Развојно-инвестициону банку која би по повољним каматним стопама подржавала домаћу производњу и породичне фирме. Ми смо за обнову пољопривредно-индустријских комбината, задругарства и индустрије пољопривредне механизације.
Ми смо за додатно опорезивање свих страних банака у Србији које имају највеће каматне стопе у Европи, као и за наплату свеукупног ненаплаћеног пореза свим тајкунима. Инсистирамо и на доношењу Закона о испитивању порекла имовине свих политичара и тајкуна од 1989. до данас, који ова власт не сме да донесе јер су сви упетљани у разне политичке облике мита и корупције.
Познати сте као највећи критичар актуелне републичке власти, посебно СНС?
Нека о њима говоре њихова дела. Прекршили су сва своја предизборна обећања. Уместо појефтињења струје које је обећала Зорана Михајловић – струја је поскупела по налогу ММФ-а. Уместо да се Телеком не продаје као што су се залагали док су били у опозицији и чак подносили кривичне пријаве против претходне Владе због продаје Телекома – данас када су на власти продају најпрофитабилније и најперспективније српско предузеће на Балкану.
Вучић је јавно обећао у кампањи пре избора да неће бити смањења плата и пензија, али је чим је дошао на власт то учинио опет по налогу ММФ-а и странаца. Али, ипак је највећа превара њихова лажна борба против криминала и корупције. За четири године колико су на власти није завршен нити један судски поступак и данас се у затворима Србије на вишегодишњој робији на основу правоснажне пресуде не налази ниједан криминалац, тајкун или политичар који је опљачкао Србију у претходних 25 година. Дакле, све је била само медијска представа и предизборна лаж.
Како оцењујете досадашњу сарадњу са ДСС у оквиру патриотског блока?
Сва истраживања јавног мњења која су се појавила у последње време констатују да би у овом тренутку заједнички излазак Двери и ДСС на републичке изборе донео најмање 8% подршке бирача, са тенденцијом раста подршке нашем заједничком патриотском блоку.
То значи да, иако ванпарламентарни, у овом тренутку представљамо трећу политичку снагу у Србији, одмах иза СНС и СПС, као и да смо избили на прву позицију међу опозиционим политичким опцијама. То је најбољи доказ да смо добро размишљали и урадили када смо пре годину дана договорили нашу заједничку патриотску сарадњу између Двери, ДСС и групе најистакнутијих српских интелектуалаца.
Како оцењујете тренутну кризу власти у Чачку?
Владајућа већина више не постоји – коалиција на власти у Чачку је пукла. Приближавају се локални избори па се власт уплашила суочавања са истином о катастрофалним резултатима свога рада. Сада сви покушавају да кривицу свале на коалиционе партнере, нико ни за шта није одговоран, као да нису ни били на власти у последње четири године.
Циљ је јасан: изнова преварити бираче као да између њих има неких разлика, како би после избора поново засели на власт у истој шеми и комбинацији. Притом, већ прибегавају криминалној организацији скупштинских седница где без кворума доносе одлуке, купују одборнике из опозиције, прелећу из једне у другу одборничку групу и чувају привилегије на власти по сваку цену.
У Покрету Двери власт види највећу опасност јер смо најјача опозициона одборничка група у Скупштини града, нису успели и не могу да нас купе, док грађани Чачка свакога дана имају све више поверења у Двери, видевши у нама једину политичку опцију која може да смени браћу Илиће и поведе Чачак новим путем. На нама је сада велика одговорност: крајње је време за промене у Чачку, те промене могу једино Двери да донесу и морамо бити достојни тог поверења и очекивања наших суграђана.
Видите ли Двери као фаворита на следећим локалним изборима и Вас као будућег градоначелника?
Ако смо добро радили као опозиција – грађани ће нас наградити већим поверењем! Лично ми је било најважније да покажемо да је могуће бавити се политиком због општих, а не искључиво из личних и страначких интереса. Сви знају да нам је било понуђено од стране Нове Србије и СНС да уђемо у локалну власт и добијемо трећину комплетне власти у Чачку – само да подржимо Војислава Илића за градоначелника и да се у Чачку ништа суштински не промени. Одбили смо ту понуду и тиме послали поруку да смо ми у политици из других разлога, а не да бисмо постали директори и други функционери на власти.
Ми држимо до принципа и морала у политици. Можда то данас није на цени, можда нас сматрају будалама што смо то одбили, али за нас је кључно да својим бирачима можемо да погледамо у очи. Јесмо ли рекли да власт у Чачку мора да се мења, јесмо ли рекли да је крајње време да се заустави владавина Илића – како онда то можемо да прекршимо због поделе колача на власти? Дубоко сам уверен да ће грађани Чачка то знати да цене, да виде да нисмо корумпирани и да нико не може да нас поткупи, и да ће то бити основ још већег поверења у једну нову генерацију политичара којима ће управо због тога дати шансу да поведу град након следећих локалних избора.
Што се тиче градоначелничког места, Двери имају више добрих кандидата за то место ако нам грађани дају потребну подршку. Лично никад нисам бежао од одговорности. У међувремену сам постао председник Двери и моје обавезе на републичком и међународном плану су велике, али као највећи приоритет свог политичког ангажмана ставио сам управо промене у Чачку. Да коначно на једном месту поразимо страначко-паразитски систем и буразерско богаћење на грбачи народа и остваримо преко потребну смену политичких генерација, што би онда постао пелцер за целу Србију. Тога се њихове страначке централе на републичком нивоу највише и плаше: да Чачак не покрене политичке промене у целој Србији.
Како Двери стоје у Моравичком округу?
Западна Србија је најјаче бирачко упориште Двери у целој Србији. Имамо своје одборнике у скупштинама општина Пожега, Ариље, Љиг и Лучани. Лучани и Љиг забележили су други и трећи најбољи изборни резултат Двери у Србији после Чачка, који је са 15% гласова био најбољи изборни успех Двери до сада. Очекујем да на наступајућим локалним изборима постигнемо добре резултате у целом Моравичком округу јер имамо добре општинске организације и у Лучанима, и у Ивањици, и у Горњем Милановцу. Сматрам да у нашем округу Двери треба најпре да се докажу на власти. Дошло је време да покажемо шта знамо. И верујем да ћемо ускоро добити шансу од стране бирача, а даље је на нама да посведочимо да је могућа једна нова и поштена политика.
Извор: Чачански глас

БОШКО ОБРАДОВИЋ ЗА „ЧАЧАНСКИ ГЛАСˮ: Крајње је време за промене | СРБИН.ИНФО
Ми предлажемо Министарство за бригу породици, већу подршку рађању, младим брачним паровима и породицама са више деце, комплетну стратегију борбе против беле


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар