недеља, 29. новембар 2015.

Београду мрвице из Берлина | Фонд Стратешке Културе

Београду мрвице из Берлина | Фонд Стратешке Културе
Београд – Немци коначно попустили! Одбор за европска питања немачког Бундестага дао је зелено светло за отварање прва два преговарачка поглавља у приступним преговорима Србије и ЕУ. Очекује се да ће на преговарачком менију прво бити отворена поглавља која се односе на окупиране територије и финансијску контролу (35 и 32). У Београду је ова вест дочекана уз велику помпу и као сигуран знак да ће до краја године ипак бити отворена прва поглавља, а српска влада грађанима и на овај начин пожелети успешну предстојећу годину.
„У Европу можете да идете само ако показујете напредак у свим областима. Имамо још много да радимо, још много труда да уложимо и зато нисам славодобитнички говорио о томе. То је за честитку грађанима, а не за честитање Вучићу или неком другом“, изјавио је поводом ове вести председник Владе Србије Александар Вучић.
„Никога у Србији не изненађује да ми подржавамо државност Косова „
Поглавље 35 је пораз овог режима
Косово и Метохија на дну луке спаса
Он је захвалио посланицима Бундестага и истакао да „Немци држе до своје речи“. Најавио је и одлазак у Брисел 14. децембра, на међувладину конференцију како би се отворила прва поглавља, а почетком године још два.
С обзиром на то да су Немци, као најутицајнија чланица ЕУ, имали најтврђи став према томе да ли је Србија испунила услове за отпочињање преговора, у Београду су уверени да ће став ресорног одбора Бундестага бити и став немачке владе, а коначно и став Европске комисије.
„Важан је став Немачке, али верујем да ће и остале чланице подржати и препоруку из извештаја ЕУ о Србији и закључака из Стратегије проширења“, изјавила је Јадранка Јоксимовић, српска министарка без портфеља задужена за европске интеграције.
Председник Одбора за европска питања Гинтер Крихбаум је после седнице рекао да је за Бундестаг било врло важно то што је споразумом од 25. августа коначно начињен искорак у односима Србије и Косова и да радује извештај Европске комисије о Србији који садржи доста позитивних оцена, а похвалио је и одлазак премијера Вучића у Сребреницу.
Немачки парламентарци, међутим, истичу да Србију чека још доста задатака, пре свега у вези са сузбијањем корупције и у реформи правосуђа.
„Будуће реформе нису саме себи циљ, него се спроводе у интересу земље. Тако су за стране инвеститоре, који у будућности треба да обезбеде радна места, посебно неопходне ефикасне правно-државне структуре“, наводи се у саопштењу.
Бивши амбасадор Србије у Немачкој Иво Висковић сматра да је на позитивну одлуку Бундестага превасходно утицао конструктиван допринос дијалогу Београда и Приштине.
„Више него коректно је поступано у преговорима са Приштином и јасно је да не прави Београд проблеме, већ да они долазе са друге стране“, рекао је Висковић за Б92.
Дачић: Влада на добром, опозиција на лошем путу
Одлука Немачке јесте одлична вест за грађане Србије и потврда великих резултата које је на европском путу постигла Влада Србије на челу са Александром Вучићем, изјавио је Ивица Дачић, потпредседник Владе и министар спољних послова .
„То је знак да је Србија на добром путу. Трагично је да у истом дану када је Србија добила потврду успешности њене политике, Пајтић и двојац без кормилара Тадић-Јовановић изричу најгоре могуће оптужбе на рачун Владе и премијера“, наводи се у писаној изјави Дачића.
Отворити поглавља у децембру
У писму канцеларки Ангели Меркел Гинтер Крихбаум препоручује да се прва два преговарачка поглавља отворе на следећем самиту у децембру. Немачки парламентарци су препоруку донели на ванредној седници Бундестага, а њој је претходило интензивно саветовање о најновијим извештајима Европске комисије о напретку.
Ј. арсеновић / Вести
http://ift.tt/1SqqN2d

Београду мрвице из Берлина


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар