субота, 31. октобар 2015.

ДА ЛИ ЈЕ БРИСЕЛ преварио Београд

ДА ЛИ ЈЕ БРИСЕЛ преварио Београд
Док се чека да се Уставни суд Косова изјасни у року од 60 дана о иницијативи Јахјаге о Заједници српских општина, из ЕУ стижу само млаке реакције.
Примена Бриселског споразума је замрзнута до краја године, јер је председница Косова Атифете Јахјага и формално затражила од покрајинског уставног суда да оцени уставност споразума о формирању Заједнице српских општина (ЗСО). Премијер Србије Александар Вучић је тим поводом поручио како је намера Приштине да суспендује споразум о ЗСО негативна и лоша порука за све Србе на Косову и Метохији.
„Будућност дијалога зависи од спремности Приштине да спроводи постигнуте споразуме, посебно онај о ЗСО”, истакао је премијер Вучић на састанку са директорком за западну Европу, западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове (ЕЕАС) Анђелином Ејхорст.
Из кабинета високе представнице ЕУ Федерике Могерини, која је посредовала у постизању Бриселског споразума, нагласили су да треба да и Приштина и Београд испуне обавезе преузете у оквиру дијалога. Дипломате из Брисела упозоравају да је у одредбама споразума тешко наћи могућност да тај акт у целини треба да буде преиспитан од уставног суда Косова, јавила је агенција Бета.
Портпаролка Федерике Могерини Маја Коцијанчич је изјавила да ЕУ „очекује да обе стране испуне преузете обавезе у оквиру дијалога и да их спроведу следећи своје унутрашње процедуре”, које Брисел „по правилу не коментарише”, што не говори јасно да ли Приштина може да тражи процену уставности споразума између Београда и Приштине о нормализацији односа или не.
Реагујући на Коцијанчичину изјаву, премијер Вучић је подсетио да Србија спроводи све договорено, а Приштина онај најважнији део, о формирању ЗСО, који чини 40 одсто Бриселског споразума, није ни почела да испуњава.
„Србија испуњава све. То вам је као када неки наставник једно дете симпатише, а једно не, па кад то друго ижврља таблу или нешто слично, он казни све. Тако и Маја Коцијанчич – сви треба да знају да треба да спроведу постигнуте договоре”, нагласио је Вучић.
Уставни суд Косова о иницијативи Јахјаге треба да се изјасни најкасније у року од 60 дана од дана подношења захтева, то значи до 29. децембра и у том року неће моћи да се настави примена Бриселског споразума.
„Сада им треба месец дана, требаће им после два, три. И тако ће довека бити, као што ће довека бити и са судом за ратне злочине… Бацаће сузавце… Само Срби немају права. Да гледамо како да умиримо Србе, да ћуте, буду глупи…” закључио је Вучић.
Професор Факултета политичких наука Иво Висковић сматра да је Брисел благо реаговао на намеру Приштине да одбаци споразум о ЗСО. Он је поручио да би, уколико се то што је Приштина наумила и спроведе, Србија била преварена и да после тога „нико не би могао очекивати да Србија настави беневолентно да се и даље упушта у компромисе, док ће друга страна те договоре изиграти”.
„Не само да је неправда, то је нешто што је недопустиво у међународним односима. Постоји принцип који се обично цитира у свом латинском облику, pacta sum servanda (уговори се морају поштовати). Споразум из Брисела је уговор који су две стране закључиле после заиста тешких преговора. И када га једна страна спроводи, а друга у најосновнијем садржају доведе у питање, онда се поставља дилема да ли се ради о понашању које је државнички одговорно и које међународна заједница може прихватити, односно толерисати”, истакао је Висковић за Танјуг.
Висковић верује да ће уследити дипломатска акција ЕУ и да ће они преко дипломатских извора утицати на Приштину да се ова одлука опозиве. Он каже да се слањем пред уставни суд може довести у питање сам споразум и да онда Србија нема никакву обавезу да такав споразум поштује.
Уколико уставни суд у Приштини одлучи да је Бриселски споразум о ЗСО противан косовским законима, косовска влада најављује да он неће бити спрoведен.
„Тачке споразума о ЗСО су прослеђене у уставни суд, који ће одлучити, и ако он буде рекао да нека од тачака споразума није у складу са косовском уставом, ми их нећемо спровести. У случају да цео споразум буде проглашен противуставним, онда га нећемо спровести”, рекао је премијер Косова Иса Мустафа.
Мустафа је отишао корак даље и најавио је да ће представници ЗСО бити хапшени уколико буду радили на своју руку и не буду поштовали одлуке косовске владе.
„Они (Срби) могу данас да прогласе аутономију али то не би важило, јер су приморани да поштују законе Косова. У супротном, косовске институције мораће да предузму мере. Онај који крши закон може да заврши у затвору и то је загарантовано и споразумом о правосуђу”, рекао је Мустафа.
Из посланичке групе „Српска листа” у покрајинском парламенту кажу да нису изненађени најавом Исе Мустафе да ће хапсити представнике ЗСО, јер се, како су навели, Срби хапсе и неосновано држе у притвору већ 15 година.
„Право питање је да ли ће Мустафа да хапси и званичнике из Брисела и целокупну међународну заједницу која се на територији Косова и Метохије налази по основу Резолуције 1244 СБ УН”, наводи се у саопштењу „Српске листе”. Они додају да је „ситуација јасна: два протеста, три сузавца и Бриселски споразум је бачен под ноге албанских политичара, а у лице међународној заједници”.
Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић каже да га забрињава то што је одлука о одлагању образовања ЗСО донета без консултације са Србима и подсетио да је један од услова уласка Срба у покрајинску власт било формирање ЗСО.
„Одлука да уставни суд донесе одлуку да ли треба да се примени међународни споразум је јако лоша. Мислим да је то производ свега онога што се на Косову дешава последњих недеља од насиља у скупштини Косова. Власт у Приштини купује време, али чини се да се мало преиграла, јер је опозиција нагласила да њих не интересује одлука уставног суда. Бриселским споразумом је предвиђено да статут ЗСО буде завршен 25. децембра, а сада ће то бити одложено неколико месеци”, нагласио је Јевтић.
 
 
ИЗВОР: Политика


ДА ЛИ ЈЕ БРИСЕЛ преварио Београд - Центар академске речи, Шабац
Док се чека да се Уставни суд Косова изјасни у року од 60 дана о иницијативи Јахјаге о Заједници српских општина, из ЕУ стижу само млаке реакције. Примена Бриселског споразума је замрзнута до краја године, јер је председница Косова Атифете Јахјага и формално затражила од покрајинског уставног суда да оцени уставност споразума о формирању Заједнице …


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар