субота, 31. октобар 2015.

ДИЦ Веритас: поводом годишњице страдања Срба из источне Билогоре

ДИЦ Веритас: поводом годишњице страдања Срба из источне Билогоре
субота, 31. октобар 2015. | КМ Новине 0
Нападом на ТО Грубишно поље, 31. октобра 1991. године, започела је акција хрватске паравојске под кодним називом „Откос-10“, која је имала за циљ ликвидирати или протјерати Србе са подручја источне Билогоре, смјештеног на сјеверозападу Хрватске у троуглу између Бјеловара, Дарувара и Вировитице.
 
Усташе током Акције "Откос - 10"
Народ источне Билогоре, оценивши да малобројне српске снаге, њих око 400, неће моћи дуго издржати притисак преко шест пута бројнијих хрватских формација ојачаних тенковима и далекометном артиљеријом, а поучен историјским искуством из Другог светског рата, када су их усташе одводили и убијали у логорима Јадовно и Јасеновац, кренуо је у егзодус спашавајући голе животе. Тога и наредног дана, комплетно становништво из 23 и један број житеља из још 15 села, напустило је то подручје и у избегличкој колони, у којој се нашло око 4.000 људи и преко 600 различитих возила, прешло у Босну, у којој се још није ратовало. Међу њима је било и око 250 припадника других националности, Хрвата, Чеха, Мађара и Рома, дио њих у мешовитим браковима са Србима.

После повлачења Срба из источне Билогоре, уследила су убиства преосталих становника, пљачка, паљевине и минирања кућа, укључујући и села у којима раније није ни било отпора. У најбољој усташкој традицији из 1941., настављено је рушење и девастација православних храмова тако да су до темеља изгореле дрвене цркве билогорског стила, јединствени споменици културе нулте категорије под заштитом УНЕСКО-а: храм св. Димитрија у Растовцу, саграђен пре 1700. год. и Успеније Пресвете Богородице у Доњој Рашеници из 1709. године. 

На подручју источне Билогоре, у рату и пораћу, од 1991. до 1997. године, колико је до сада утврђено, живот је изгубило 65 особа, већином српске националности и оних који су били у родбинским везама са српским породицама. Од укупног броја страдалих 41 је цивил, од којих је 17 убијено пре акције „Откос-10“ током кампање застрашивања и злостављања, те 23 припадника ТО, док су двојица Срба, који су остали у хрватској војсци и полицији, ликвидирани од стране “сабораца”.

За наведене злочине над Србима почињене у источној Билогори до сада је одговарао само Вељко Марић, припаднику ЗНГ из Грубишиног поља, којег је Веће за ратне злочине у Београду осудило на казну затвора од 12 година због ратног злочина против цивила зато што је 31. октобра 1991. године у селу Растовац у општини Грубишно Поље хитцима из ватреног оружја убио Петра Слијепчевића (1926) у породичној кући.

Док је Марић у српским затворима издржавао казну, против њега је српско правосуђе отворило још једну истрагу због сумње да је током септембра 1991. у Грубишном Пољу ликвидирао Мићу Васиљевића и Владимира Кучеру, те мучио Звјездана Мачка, сви Срби. Иако истрага није завршена, Марић је у јуну ове године из Србије трансферисан у Хрватску. Приликом трансфера хрватска страна се обавезала да ће наставити кривични поступак против Марића започет у Србији, али до сада нема потврде да преузету обавезу и испуњава.

До Другог светског рата на подручју источне Билогоре живело је 18.000 житеља српске националности, а после усташких злочина у Другом и оних почињених у последњем рату, 2005. године, по подацима Митрополије загребачко-љубљанске, преостало их је 1.170, углавном старијих особа, док их је попис становнштва у априлу 2011. дочекало мање од 1.000.

У цркви Светог Марка у Београду, у организацији Завичајног удружења “Билогора”, у недељу 31. октобра, са почетком у 11.00 часова, служиће се парастос страдалим у Грубишном пољу и источној Билогори у периоду од 1991. до 1997. године.

У Београду и Бања Луци, 30.10.2015.
П Р Е Д С Ј Е Д Н И К
Саво Штрбац

Read more: http://ift.tt/1M2itl3

ДИЦ Веритас: поводом годишњице страдања Срба из источне Билогоре - КМ Новине
Нападом на ТО Грубишно поље, 31. октобра 1991. године, започела је акција хрватске паравојске под кодним називом „Откос-10“, која је имала за циљ ликвидирати или протјерати Србе са подручја источне Билогоре, смјештеног на сјеверозападу Хрватске у троуглу између Бјеловара, Дарувара и Вировитице.


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар