субота, 31. октобар 2015.

МАЛЕШЕВИЋ: Сву енергију усмјерити на очување српског језика

МАЛЕШЕВИЋ: Сву енергију усмјерити на очување српског језика
Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић сматра да је веома важно да се сва енергија усмјери на заштиту и очување српског језика, јер су језик и писмо највеће културне творевине, које се морају сачувати, у интересу очувања сопственог културног идентитета.
Малешевић је истакао да је за њега као министра прихватљиво само оно што је у оквиру Устава Републике Српске и законских оквира у области образовања, а Уставом је утврђено да су службени језици Републике Српске језик српског народа, језик хрватског народа и језик бошњачког народа.
„Према творбеним правилима српског језика, једино је могуће тумачење језика по народу, како је и Устав Републике Српске прописао, а никако према називу државе у којој тај народ живи. Не намећемо ми никоме како ће звати свој језик, али не може ни нама нико наметати да тај језик зовемо онако како га они зову“, рекао је Малешевић за „Независне новине“.
Према његовим ријечима, ученици бошњачке националности у одјељењима која испуњавају услове за изучавање националне групе предмета уче језик бошњачког народа, а настава из националне групе предмета реализује се у 21 основној школи у Републици Српској.
„У школској 2014/2015. години 2.190 ученика изучавало је националну групу предмета, док је 6.771 ученик изучавао исламску вјеронауку. Сасвим је другачија слика кад је ријеч о ученицима српске националности у Федерацији БиХ. Изучавање националне групе предмета једино је испоштовано у Грахову и дјелимично у Дрвару“, нагласио је Малешевић.
Он је истакао да Министарство путем Републичког педагошког завода подржава одлазак ученика на међународне олимпијаде из области математике и физике, као и да су Милицу Ђукић, која је овогодишњи добитник бронзе на Међународној олимпијади из математике одржаној на Тајланду, наградили додатно лаптопом и биће јој омогућена стипендија Министарства.
„Настојимо да на овај начин подржимо изванредне успјехе наших ученика. Једна од мјера које смо предвидјели Стратегијом развоја образовања јесте дефинисање подршке надареним ученицима. Предвидјели смо већу индивидуализацију наставе и примјену средстава и посебних програма кроз такмичења, награде, стипендије, истраживачке кампове, посјете научним центрима, изложбе. Једна од важнијих мјера је и стварање услова за почетак рада центра за младе таленте“, рекао је Малешевић.
Говорећи о приоритетима у наредном периоду, он је навео да ће Министарство настојати да оснажи васпитну улогу школе, да ради на анализи наставних планова и програма, како би се сачиниле квалитетне припреме за њихове измјене и допуне за 2016/2017. годину.
„С обзиром на то да би Републички педагошки завод био ангажован и на измјени наставних планова и програма и на реализацији стручног усавршавања наставника, ова установа треба претрпјети организационе промјене и не треба да врши инспекцијске контроле јер то ради Просвјетна инспекција, већ да се бави развојем предшколског, основног и општег – гимназијског образовања и припрема и проводи малу матуру“, додао је Малешевић.
Он је рекао да се разматра идеја о оснивању центра за стручно образовање, а у високом образовању ради се на доношењу новог закона којим ће бити унапријеђене процедуре лиценцирања установа и студијских програма.

МАЛЕШЕВИЋ: Сву енергију усмјерити на очување српског језика
Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић сматра да је веома важно да се сва енергија...


from Нећу да потпишем уговор на латиници - Google+ Posts http://ift.tt/1GRs3Ky
via IFTTT

Нема коментара:

Постави коментар