субота, 31. октобар 2015.

ДР ДРАГАН ПЕТРОВИЋ О ЈУГОСЛАВИЈИ – историјска анализа (видео)

ДР ДРАГАН ПЕТРОВИЋ О ЈУГОСЛАВИЈИ – историјска анализа (видео)

Професор историје Милан Петровић традиционално води на краљевачкој телевизији целовечерње емисије посвећене анализи историјских догађаја из наше новије историје.
Његови гости том приликом су еминентни историчари, који током емисије, уз презентацији архивских снимака, износе своја сазнања о посматраним феноменима, резултате својих вишегодишњих истраживања по нашим и страним архивама историјских докумената, студијских истраживања у иностранству и сарадњи са домаћим и страним научним институцијама. Гост водитеља Милана Петровића је био др Драган Петровић, двоструки доктор наука (историјских и политичко-географских), аутор преко тридесет научних књига из области историје, политикологије, геополитике објављених код нас и у иностранству, на тему „Прва, друга и трећа Југолавија и положај српског народа у њој“.
Српски народ је дао значајан војни допринос силама Антанте у Првом, и Антифашистичкој коалицији у Другом светском рату, приносећи том приликом милионске људске жртве и трпећи огромна материјална разарања. Највећи део разговора се односио на међуратни период, пошто је др Драган Петровић одбранио докторску дисертацију из историјске науке на односима између СССР и Краљевине Југославије, истражујући југословенске и совјетске архиве. Зашто је Краљевина Југославија практично последња у Европи успоставила дипломатске односе са СССР и то тек када је Други светски рат увелико почео. Зашто су Стојадиновић и кнез Павле опструисали током друге половине тридесетих француски систем безбедности који је дотле функционисао у Источној Европи и Балкану, зашто су вршили опструкцију совјетско-француског пакта, коме је пришла и Чехословачка, а требало је и Југославија, а није – и за чији интерес је вођена та политика.
Какав је био положај српског народа у социјалистичкој Југославији. Зашто је Тито одстранио Ранковића. Да ли је социјалистичка Југославија ипак донела неке елементе модернизације који нису спорни сами по себи.




from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар