понедељак, 26. октобар 2015.

Вучић објавио Србији - крај почетка болних реформи, али ће је усрећити „дуалним образовањем”

Вучић објавио Србији - крај почетка болних реформи, али ће је усрећити „дуалним образовањем”
ХИПНОЗА: ТВРДИ ДА ЈЕ ЊЕГОВА ВЛАДА СТВОРИЛА ОСНОВУ ЗА „ПОКРЕТАЊЕ НОВОГ РАЗВОЈНОГ ЦИКЛУСА”
Премијер оценио да ће ова година бити прва после скоро три деценије у којој неће бити ребаланса буџета, да су финансије “чисте као апотека”, те да ће земља имати привредни раст од око један. Притом је нагласио: „Нема раста цена, наплата акциза и ПДВ иде јако добро, а сива зона је драстично смањена”
ФАКТИ: У интервјуу „Националној пословној ревији”, поновио и своју омиљену хипнотичку формулу: „У Србији тајкуни више никада неће управљати државом, као што су то чинили у прошлости”. Добро звечи, нема шта! Само, за Србију је много горе што њоме управљају амерички и немачки амбасадор и ММФ! То Вучић, наравно, никада неће признати, али ствари тако стоје… Не само зато што он њихово управљање назива „реформама”…
         ПРЕМИЈЕР Александар Вучић уверен је да Србија има политичку стабилност потребну за неометани економски напредак и да је дошла “до тачке у којој политика више не може да угрози процес реформи”.
         Први пут у модерној историји, како каже, Србија има сређене јавне финансије које представљају солидну основу за покретање новог развојног циклуса и чијим реформама су створени услови за економски и привредни развој и бољи живот за грађане.
         Вучић је у интервјуу за Националну пословну ревију, коју издају Економски институт и Привредна комора Србије, рекао да су мерама консолидације, које нису биле лаке нити су завршене, обезбеђен буџетски дефицит мањи од оног који су предвиђали ММФ и Светска банка.
         „Винстон Черчил је током Другог светског рата након првих војних успеха рекао - ово није почетак краја, него крај почетка. Тако бих ја рекао да је ово крај почетка болних реформи које су биле усмерене пре свега на стабилизацију. Сад захваљујући тим реформама са много више оптимизма очекујемо време које треба да донесе бољи живот грађанима”, рекао је Вучић.
         Вучић је подсетио и да му је директорка ММФ-а Кристин Лагард честитала на резултатима, и оценила да су бољи од очекиваних, те да је са њом разговарао и о повећању плата и пензија, за шта су се стекли објективни услови.
         Премијер је поновио да ће ова година бити прва после скоро три деценије у којој неће бити ребаланса буџета, да су финансије “чисте као апотека”, те да ће земља имати привредни раст од око један.
         „Нема раста цена, наплата акциза и ПДВ-а иде јако добро, а сива зона је драстично смањена”, рекао је Вучић, додајући да је дефицит републичког буџета најнижи дефицит годинама уназад.
         Говорећи о раду државних фирми, он је рекао да је више него задовољан пословањем Аеродрома “Никола Тесла” и Ер Србијом, чињеницом да Србијагас први пут не дугује ни динара Гаспрому, као и тиме што је ЕПС ушао у озбиљан пројекат корпоратизације.
         „Сматрам да је могуће извршити и даљу рационализацију и тиме подићи профитабилност и ефикасност и влада ће вршити притисак на сва предузећа у том смеру”, рекао је Вучић, нагласивши да се неће продавати предузећа само “да бисмо сакрили сопствени немар”, а да ће велики системи, попут Телекома, бити приватизовани само ако се пронађе добар стратешки партнер, који је спреман да плати реалну тржишну цену.
         Вучић је, истичући да је пред Србијом реформа образовања, можда и најозбиљнија реформа после мера фискалне консолидације, рекао да се Србија за модел дуалног образовања определила јер се примењује у великом броју европских земаља.
         „Ову реформу не могу да спроводе само влада и Министарство образовања већ нам је неопходна и помоћ домаћих привредника. Управо ће ово бити један од приоритета владе у наредном периоду и ја ћу се лично ангажовати на томе”, навео је премијер.
    На питање колику је штету направила дугогодишња пракса постављања партијских кадрова на најважнија места у привреди и може ли се са тим сасвим прекинути, Вучић је одговорио: “Огромну. Данас је та пракса на нивоу инцидента”.
         Говорећи о незапослености, премијер је нагласио да је тренд охрабрујући, односно да се месецима бележи мањи број незапослених него у претходном периоду, а истакао је и да српско друштво, да би постало успешно, мора да постане друштво предузетника.
         Премијер се осврнуо и на стање у енергетици, истичући да Србија жели да избегне било коју врсту зависности у тој области, као и да је са потпредседником САД Џозефом Бајденом и са представницима ЕУ разговарао о томе како најбрже да се изгради интерконектор према Бугарској.
         „Мислим да смо на прагу решења које ће за Србију бити најповољније. Такође, наставићемо коректну сарадњу и са нашим руским партнерима”, навео је Вучић, и нагласио да је веома битно да Гаспрому не дугујемо ни динар за текуће испоручене количине гаса, а да ће досадашње дуговање од 60 милиона евра ићи из бужета Србијагаса.
         Говорећи о ситуацију у региону, Вучић је рекао да верује да ће земље региона, упркос свим изазовима, доћи у прилику да се заједно појављују на трећим тржиштима, да ће конструисати заједнички енергетски систем и радити на великим инфраструктурним пројектима.
    Тајкуни више неће управљати државом
         Упитан - када ће бити завршен процес изласка државе из власништва у медијима - Вучић је одговорио да то није једноставно ни лако, али да ће држава испунити своје обавезе.
         „Медији осим проблема државног удела у власништву, а којим сви воле да се баве, имају и концептуалне проблеме јер од државе и политике покушавају да праве ријалити шоу што може да има негативне последице на цело друштво”, навео је Вучић.
         Поновио је и да је утицај тајкуна на привредна дешавања у Србији мањи него пре и истакао да ни по коју цену неће дозволити да рекетирају државу.
         „У Србији тајкуни више никада неће управљати државом, као што су то чинили у прошлости”, закључио је премијер.
         (Танјуг)

Вучић објавио Србији - крај почетка болних реформи, али ће је усрећити „дуалним образовањем” | Факти
ХИПНОЗА: ТВРДИ ДА ЈЕ ЊЕГОВА ВЛАДА СТВОРИЛА ОСНОВУ ЗА „ПОКРЕТАЊЕ НОВОГ РАЗВОЈНОГ ЦИКЛУСА”. Премијер оценио да ће ова година бити прва после скоро три деценије у којој неће бити ребаланса буџета, да су финансије “чисте као апотека”, те да ће земља имати привредни раст од око један.


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар