недеља, 25. октобар 2015.

Бранко Драгаш: ЈАВНО МИШЉЕЊЕ

Бранко Драгаш: ЈАВНО МИШЉЕЊЕ
Центар за практичну политику, какав помпезан назив, покренуо је иницијативу да се подржи академик и професор Владимир Костић, председник САНУ, који је јавно изнео СВОЈЕ мишљење о виђењу косовског проблема.
Иницијативу су потписали 112 наших професора, доктора наука, писаца и уметника.
Шта је проблем у овој иницијативи и потписима?
Интересантно је да су Иницијативу потписали сви они који годинама нападају САНУ и који се залажу за признавање Косова.
Потписали су сви они који подржавају садашњи режим, заборављајући да су то исти они радикални политичари који су били агресивни шовинисти, који су повлачили границе Велике Србије и који су тражили да се за једног убијеног Србина убије сто муслимана.
Шта се то десило да потписници ове Иницијативе забораве и опросте данашњем режиму његову промашену, погрешну и насилничку политику, која нас је, на крају, довела до злочиначког бомбардовања НАТО зликоваца?
Некадашњи шовинисти су постали еврофанатици и пристали су да продају Косово, што подржавају потписници ове Иницијативе.
Председник САНУ је изнео јавно СВОЈЕ виђење косовског проблема.
Тако пишу потписници Иницијативе.
Ја сам великим словима написао СВОЈЕ.
Не могу да верујем да су потписници ове Иницијативе толико острашћени у жељи да се што пре призна Косово, да крше основне принципе функционисања грађанских институција.
Све је дозвољено у притисцима на јавност да се што пре призна Косово и да се тако, како истичу заговорници признања, суочимо са реалношћу и прихватимо реалност на терену.
 
Шта је реалност на терену?
То тек треба да видимо.
Оно што је јуче била реалност на терену, данас више није.
Свет се мења великом брзином и слике реалности се мењају.
Потписници Иницијативе живе у свету реалности који је за нама.
Они не желе да прихвате данашњу реалност.
Уљуљкали су се у благодетима униполарног света.
Мислили су да ће то вечно да траје.
На томе су направили своје каријере, капитале, поглед на свет и обезбедили угодан малограђански живот у свету насиља Империје у растројству. Наравно, њима то ништа није сметало, јер су имали своје личне интересе у таквом наметнутом реалном свету.
Клањајући се монополу Империје, блебетали су о демократији, људским и мањинским правима и слободном тржишту.
Затварали су очи пред насиљем Империје, подржавајући то насиље као интервенцију за увођење цивилизације међу варваре и ниже расе примитивних народа, које је требало НАТО бомбама са осиромашеним уранијумом да цивилизују.
Идеолози вулгарног прагматизма су прихватили тоталитарна начела да су сва средства дозвољена у остваривању њихових практичних циљева.
Можете да подржите најгори политички олош, пробисвете и шибицаре, ратне профитере и шпекуланте, можете да кршите усвојене грађанске принципе пословања државних институција.
Потписници ове Иницијативе себе препотентно називају грађанском Србијом, што њиховом понашању даје још више на важности, према свима нама који не спадамо у то њихово самопрокламовано малограђанство, можете све да радите и све може да вам се толерише, злочини почињени да се заборављају, само да се решимо терета Косова и да ставимо тачку на његово признање, како бисмо могли, ослобођени стега традиције, мита и завета, да весело и чило уђемо у банкротирану тамницу европских народа.
 
 
САНУ је државна институција
Финансира се из државног буџета, односно живи на приходима пореских обвезника. Председник САНУ представља ту државну институцију у земљи и иностранству. Председник САНУ је државни функционер на важној државној функцији.
То значи да председник САНУ не може да износи своје лично мишљење, јер САНУ није његова приватна својина и не може да, без сагласности осталих академика, чланова САНУ, наступа у јавности и изјашњава се о тако сложеном питању као што је признање Косова, јер српску јавност не занима лично мишљење неког од академика, него званичан став националне, државне институције.
Да ли треба да подсетим потписнике Иницијативе, да се у Европи поштују стандарди да националне институције, када јавно излазе са својим мишљењем, морају да воде велике дебате и расправе, да мора да се гласа и да, након изјашњавања свих чланова неке националне институције, већином гласова се одлучује и ти усвојени ставови се објављују јавности?
Тако се ради у цивилизованом свету.
Потписници такво цивилизовано понашање не прихватају.
Не прихватају, јер су искључиви и острашћени.
Њима одговара да председник САНУ баш овако наступа и више уопште није важно да ли се он придржава принципа функционисања грађанских институција.
Важно је само да се остваре њихове намере и да се Косово што пре скине са дневног реда.
Замислимо за тренутак, ради прављења политичке паралеле, да је председник САНУ, рецимо, изјавио да Србија свим средствима треба да спречи признање Косова и да је, јачањем Русије, крахом униполарног света, банкротом неолибералног концепта и појавом друге велике силе дошло време да се на другачији начин разговара са представницима Косова.
Шта би тада рекли потписници ове Иницијативе?
Линчовали би председника САНУ, расчеречили би САНУ, тражили би да бриселски инквизитори окрутно казне мрачне силе прошлости и направили би такву дреку и цику да би се то чуло све до Пентагона.
Господо потписници, откуда толика недоследност у вашим јавним ставовима?
Откуда толика политика двоструких стандарда, која је омиљена политика Брисела и Вашингтона?
Центар за практичну политику
Мој став је увек исти
Непромењен, без обзира на политику која се води.
Председник САНУ не сме да износи своје лично мишљење, јер нас грађане не занима његово лично мишљење, него он мора да износи званично мишљење државне и националне институције коју он само представља.
То што председник САНУ лично мисли и то саопштава јавности, то што се његово мишљење поклапа са мојим мишљењем, то нема никакве везе са чињеницом да председник државне институције крши утврђена правила и процедуре, начин рада националних институција, па сваки морални човек, који држи до поштовања реда и закона, мора да осуди такво понашање неодговорног и бахатог председника САНУ, без обзира што ја лично или људи слични мени, подржавамо такво мишљење.
Одсуство моралних принципа у вашим јавним ставовима је, према мом мишљењу, последица ваше необичне острашћености, једноумља и подилажења неолибералној идеологији , која почива управо на истој таквој недоследности и која се заснива на старом правилу да онај који је јачи може и да табачи.
Е, та политика силе, безобразлука, каубојског простаклука, политика жандарског надгледања и контролисања читавог света, та колонијална политика пљачкања, отимања и убијања свих оних који се супротстављају интересима Вол Стрита, Пентагона и Беле Куће, доживела је свој историјски пораз и ми, управо ових неколико последњих недеља, присуствујемо почетку рушења униполарног света, који се заснивао на америчком злостављању читаве планете.
Мени је потпуно јасно да су потписници Иницијативе затечени овим новим светским збивањима, да нису очекивали да ће се руски медвед пробудити и усправити на задње ноге, да се крахом униполарног света руше све њихове привилегије, донације, спонзорства и да су њихови лични интереси доведени у питање, пошто је потпуно извесно да Велики Брат више неће да плаћа своје слуге да извршавају његова наређења, него мора да се усредсреди на своје интересе у том новом свету који се ствара.
Слажем се са вашим наводима у писму да Косово и сва важна државна питања захтевају озбиљну и аргументовану дебату.
Слажем се да је време да се све те теме отворе и да се о њима води јавна и демократска дебата.
Слажем се са вашим позивом свим институцијама и носиоцима власти у Србији да омогуће отварање дијалога о темама које поларизују јавност.
 
Потписујем те ваше захтеве. Али, имам и нека питања за вас
Зашто нема такве дебате?
Зашто нема суочавања мишљења?
Зашто се чује само једна страна?
Зашто сте, последњих петнаест година, једна страна само ви?
Нисте то приметили?
Нисте приметили да ви, који тражите да се води јавна дебата и тражите да се отворе све теме, једини наступа у јавности?
Нисте приметили да су све националне фреквенце затворене за нас који не мислимо као што мислите ви и режим, односно режим и ви?
Нисте приметили да је из српске јавности искључено стотине мислећих људи, који се не слажу са режимом и вама?
Нисте приметили да сте ви заузели све медије и да од вас нико други не може да дође до речи?
Зар демократија не подразумева слободу изношења мишљења и за оне који се не слажу са вама и режимом?
Зашто су сви ти српски интелектуалци забрањени у националним медијима?
Зашто сам, ето, бићу баш и личан, ја забрањен годинама уназад?
Зашто се режим плаши да нас пусти да нас чују грађани Србије?
Зашто штите вас од полемике са нама?
 
Господо потписници,
Испред велике групе српских интелектуалаца који су забрањени и који су протерани из српске јавности, позивам вас да укрстимо мишљења на отвореној дебати на свим медијима са националном фреквенцом, да пред грађанима Србије сучелимо аргументе, документа и податке и да тако, заједно и одговорно, допринесемо рушењу тоталитарног система у Србији, спречимо злоупотребу демократије и увођење тираније једног човека, покажемо да постоје медијске слободе и да Србија има снаге, да има знања и да има људе, који могу да нас изведу из ове националне трагедије и пропасти.
Надам се да ћете се одазвати овом позиву, да се нећете сакрити иза скута тоталитарног режима, да нећете више да будете привилеговани у својим наступима, да ћете имати храбрости да нам изађете на црту и да тако покажемо грађанима Србије да је Србија зрела да изгради ново друштво.
 
Београд, 24.10.2015
БАЛКАН БИЗНИС ЦЕНТАР
Бранко Драгаш, председник

Бранко Драгаш: ЈАВНО МИШЉЕЊЕ
Извор: ДВЕРИ Центар за практичну политику, какав помпезан назив, покренуо је иницијативу да се подржи академик и професор Владимир Костић, председник САНУ, који је јавно изнео СВОЈЕ мишљење о виђењ...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар