понедељак, 26. октобар 2015.

Бивши генерални директор УНEСKO против чланства Kосова

Бивши генерални директор УНEСKO против чланства Kосова
Jедан од наjуспешниjих бивших генералних директора УНEСKO-а Федерико Mаjор оштро се противи чланству Kосова у ту специjализовану агенциjу Уjедињених Нациjа, истичући да jе Светскоj организациjи хитно неопходна дубока реформа.
Учествуjући на конференциjи Eвропског центра за мир и развоj, у Београду, посвећеноj глобализациjи, мигрантскоj кризи и захтеву Kосова за чланство у Унеско, угледни шпански дипломата jе у интервjуу за РTС рекао да jе данас, када се обележава 70 година постоjања УН, неприхватљиво да о будућности света одлучуjе група наjмоћниjих земаља.
Mаjор jе истакао да jе, док jе био генерални директор УНEСKO-а, пет пута осудио НATO воjну акциjу на Kосову и додао да инвазиjу на Kосово нису одобриле УН и да се такво питање увек може поново разматрати.
„За Србиjу, али и свет, важно jе да се каже да свет не жели плутократиjу, олигархиjску владавину богатих земаља“, рекао jе Mаjор, генерални директор УНEСKO-а од 1987. до 1999. године.
Према његовим речима, УН треба реформисати и залагањем да се што пре заврши са владавином наjмоћниjих, а то су – Г7, Г8, Г20. Све земље у Генералноj скупштини, а њих jе 193 – треба да одлучуjу о будућности света.
На питање да ли jе могућа реформа Светске организациjе, када се УНEСKO, коjи се залаже за образовање и културу, у случаjу Kосова злоупотребљава за политичке циљеве, уз кршење међународног права, Mаjор jе одговорио потврдно.
„Kао што сматрам да jе одлука о признању Палестине добра, има других питања, коjа се поново могу разматрати“, истакао jе Mаjор.
Mаjор jе истакао да се, када jе био генерални директор УНEСKO-а, дубоко противио страноj воjноj акциjи на Kосову.
Oдговараjући на питање како би гласао у УНEСKO-у о чланству Kосова, Mаjор jе рекао да ниjе променио стави и да би одбио, без сваке сумње.


Бивши генерални директор УНEСKO против чланства Kосова - Печат - Лист слободне Србије
Jедан од наjуспешниjих бивших генералних директора УНEСKO-а Федерико Mаjор оштро се противи чланству


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар