недеља, 25. октобар 2015.

Специјалци брутално угушили протест, хапсили људе по улицама и кафанама

Специјалци брутално угушили протест, хапсили људе по улицама и кафанама
Нереди који су избили у суботу увече у Подгорици, три сата након почетка масовног окупљања опозиције, резултирали су бруталном акцијом Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) у којој је више од 40 грађана и полицајаца повређено.
Припадници САЈ су у ширем центру Подгорице јурили и брутално се обрачунавали са појединцима и групама са протеста опозиционог Демократског фронта (ДФ).
Полицајци су ухапсили и лидера опозиције Андрију Мандића у кафани “Кристал”, а новинарима је касније објашњено да је он приведен на информативни разговор и да тужилац одлучује о његовом случају.
Посланици Демократског фронта су на конференцији за новинаре испред подгоричког Центра безбједности сат времена иза поноћи саопштли да су безуспешно покушавали да добију информацију о Мандићу.
Полиција је привела и посланика Демократског фронта Славена Радуновића након што је дошао са партијским колегама испред Центра безбједности.
Пре избијања инцидента испред зграде Скупштине Црне Горе, Мандић је на протесту рекао да Влади и мањим коалиционим партнерима даје 45 минута да прихвате оставку Ђукановића и формирање прелазне владе коју би чиниле све парламентарне партије. Мандић је затим од полиције тражио да пусти у зграду парламента независне и посланике ДФ-а.
Посланици ДФ-а и тројица независних посланика потом су прескочили ограду и око сат времена стајали су у ограђеном простору од неколико квардата између кордона и демонстраната.
Један од лидера ДФ Предраг Булатовић је казао са бине да су у контакту са председником црногорске Скупштине Ранком Кривокапићем и да је он предложио дијалог у Скупштини и да посланици ДФ уђу у зграду на улаз који и он користи. Након што је Булатовић рекао да пристају да уђу само на предњи улаз тензије су пале да би се касније чуло повици “нема више чекања”.
Посланик ДФ-а Славен Радуновић се нешто пре 22 сата обратио окупљенима и рекао да је Кривокапић „нестао и да се више не јавља“. „Дајемо им још десет минута, након истека не одговарамо за оно што следи“, рекао је Радуновић.
Непуних десет минута након његовог обраћања група мушкараца са маскама на лицу засула је полицију петардама, бакљама, каменицама, запаљеним флашама са бензином и другим предметима, након чега су оборили део заштитне ограде.
Полиција је на то узвратила шок бомбама и великом количином сузавца. Док су на платоу Скупштине одјекивале детонације од шок бомби и ширио јак мирис сузавца, демонстранти су почели да се повлаче у правцу Моста Блажа Јовановића и према згради Поште, праћени десетинама канистера сузавца из кордона полиције.
Док су демонстранти бежали преко моста, група неидентификованих мушкараца која се налазила код зграде Телекома бацала је петарде и каменице на разбежане демонстранте и новинаре и наставила да петардама засипа људе који су скренули у парк иза старе зграде Владе. Истовремено, полиција је од старе зграде Владе бацила сузавац, тако да се неколико стотина грађана нашло заробљено на Блажовом мосту.
Друга група демонстраната повлачила се Улицом слободе док их је пратила полиција засипајући их, такође, сузавцем. Док су мање групе кренуле споредним улицама највећи део демонстраната задржао се на тргу позивајући грађане да се не повлаче. У том моменту Улицом Слободе из правца стадиона великом је брзином на трг стигла колона џипова које је предводио џип са ознаком САЈ-а. Тада су и на тргу испаљене патроне сузавца, а припадници САЈ су терали окупљене грађане и брутално се обрачунавали са онима који нису успели да се склоне у оближње улазе.
И сат времена након инцидента осећао се јак мирис сузавца у ширем центру града, а по опустелим улицама припадници САЈ-а батинали су и јурили демонстранте.
У неколико подгоричких насеља долазило је до спорадичног сукоба грађана и полиције.
Већина лидера ДФ-а који су били уз ограду између полиције и демонстраната није повређена.
У центру града је поломљено више излога, и три семафора на раскрсници код хотела “Хилтон”.
Булатовић је казао да је Ђукановић “прегазио уставни поредак, уз помоћ полиције са криминогеним структурама”.
„Брутално, насилно и неуставно разбијени су мирни протести. Грађанима који желе демократију поручујемо следеће: ДФ и све опозиционе политичке снаге настављају своје политичко деловање за ослобађање Црне Горе од диктатуре Мила Ђукановића“, рекао је Булатовић.

Специјалци брутално угушили протест, хапсили људе по улицама и кафанама | Руски Експрес
Нереди који су избили у суботу увече у Подгорици, три сата након почетка масовног окупљања опозиције, резултирали су бруталном акцијом Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) у којој је више од 40 грађана и полицајаца повређено.


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар