среда, 28. октобар 2015.

Лазански: Војни савез није дечији вртић, а улазак у НАТО је директан антируски потез

Лазански: Војни савез није дечији вртић, а улазак у НАТО је директан антируски потез
Познати српски новинар и војнополитички коментатор Мирослав Лазански је као једини новинар са подручја бивше Југославије који је био недавно у Сирији подсетио да руска војска у тој земљи дејствује не само у име борбе против тероризма, да се тероризам не би коначно појавио на подручју Кавказа, него руска војска дејствује у Сирији и у име поново успостављеног биполарног света.
„Многе државе које су раније биле у Варшавском пакту основу за свој нови политички, културни и војни идентитет су потражилу у једном антируском наступу, а затим су тако поступиле и неке државе бивше Југославије, Словенија, Хрватска, а сада наравно и Македонија и Црна Гора, које кроз улазак у НАТО  управо желе да створе неки свој нови идентитет отклона од бивше Југославије, па и од било каквих веза са Србијом“, нагласио је Лазански.
Али улаз у НАТО није јефтина прича, каже он. „Онај који тврди да то доноси боље инвестиције и економски напредак или је лажов или нема појма о тим стварима.“
Приче о томе да НАТО доноси привредни развитак и инвестиције су приче без основа, истиче Лазански, а у неким бившим „комшијским“ републикама улазак у НАТО је начин да се избегне затвор. Милослав Лазански је подсетио да је Бил Клинтон једном рекао да између Милошевића и Туђмана нема никакве разлике, и један и други су „кучкини синови“, с тим што је Туђман „наш кучкин син“, тј. амерички.
„Можете да будете протагониста крађе избора, можете да будете диктатор који дуго влада, можете да будете повезани са криминалом.  Све то можете да будете  и све то вам је опроштено ако сте за  улазак у НАТО. Ако нисте, онда ће вам наћи сто разних разлога да вас дискредитирају, сатанизирају и на крају, можда, и ликвидирају.“
Србија има сада неутралну позицију, добре односе са НАТО, сматра Лазански, и све боље и боље односе са Руском Федерацијом. „И то је једини пут, једини начин да опстанемо на овим просторима и да не направимо једну историјску издају. Руси су нам увек били пријатељи и никад нас нису бомбардовали. Русија је ушла у Први светски рат због Србије, 1800 војника Црвене армије су изгинули у борбама за ослобођење Београда. Значи, никад од њих нисмо имали штету. У том смислу садашња спољна политика Србије јесте једина могућа, једина исправна.»
Србија се опредила да са свима буде у добрим односима, наставио је Лазански. „Наравно, приче одређених квазианалитичара и политичара о томе да војна неутралност није могућа, да оне мора да буде гарантована неким међународним споразумима, су приче без основа. Не морате да имате никакве међународне споразуме да вам неке силе гарантују неутралност. Ако вам гарантују неутралност то не значи да вас неће у одређеном тренутку напасти. Само ваша мирољубљива политика и један правилан однос, добри односи са свима, су нека врста гаранције да нећете бити нападнут. И, наравно, снага сопствене армије и одлучност народа да се брани. На овом простору, на којем ми данас јесмо, та врста аргументације, да су сви око Србије у НАТО-у и да зато Србија мора да ступи у НАТО, то је једноставно немогуће. Србија има проглашену војну неутралност по резолуцији Скупштине Србије, и мислим да тога треба да се држи. А ако нас неко око тога прозива и на неки начин и уцењује, онда бојим се да смо у предвечерју неког великог сукоба, и то не само европског. Слично је било и предвечерју Тројног пакта, 27 марта кад су рекли: ‘Или сте с нама, или сте против нас’. То јесте Бушева доктрина после 11.09.2001.“
С друге стране, Русија је ојачала, истакао је Лазански, она је данас присутна не само на Блиском истоку кроз дејства у Сирији. Време униполатног света је прошло. Неки су у Србији преспавали рушење Берлинског зида, а многи су преспавали и оно што се догодило са Кримом и оно што се догађа у Сирији, рекао је новинар. „Ја бих само споменуо 7. октобар 2015. године кад су Руси са Каспијског мора лансирали крстареће ракете, први пут у једној реалној ситуацији. И тај датум је геостратешка прекретница. Руси су показали да са конвенционалним наоружањем, високо прецизним и далеким дометом, могу да врше геополитички утицај и да мењају одређене ствари а да не уђу у било какву врсту ризика. То је врло важан датум. У том смислу све приче о неутралности на овом подручју можемо да гледамо из истог угла.„
Познати српски војнополитички коментатор је на крају свог наступа још једном поновио да одређене елите у неким бившим југословенским републикама у својој слепој послушности ка уласку у НАТО виде једино избегавање затвора и процесуирања.
„И не заборавите: данас улазак у НАТО јесте један антируски потез. Војни савез није дечији вртић, па да ви улазите као у трамвај. Да уђете и изађате кад хоћете. Улазак у НАТО је директан антируски потез. И сваки ко неку земљу гура у НАТО сада мора бити свестан будућих и могућих последица“, нагласио је Мирослав Лазански као учесник експертске дебате коју је у оквиру Београдског сајма књига организовао Фонд за подршку народној дипломатији „Горчаков“.
Чланак је објављен уз писмено одобрење редакције „Руске речи“.

Лазански: Војни савез није дечији вртић, а улазак у НАТО је директан антируски потез | Руски Експрес
Познати српски новинар и војнополитички коментатор Мирослав Лазански је као једини новинар са подручја бивше Југославије који је био недавно у Сирији подсетио да руска војска у тој земљи дејствује не само у име борбе против тероризма, да се тероризам не би коначно појавио на подручју Кавказа, него руска војска дејствује у Сирији и у име поново успостављеног биполарног света.


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар