недеља, 25. октобар 2015.

Мека снага САД

Мека снага САД
Борис Степанов
Други светски рат је помогао САД-у да се излечи од последица Велике депресије и да се претвори у економског лидера. До 1945.године САД-у је већ припала половина глобалне економије, Вашингтон је имао економске ресурсе за обнову Европе. Али помоћ није била бесплатна!
Американци су, ликвидирајући своје конкуренте, европска предузећа покуповали у бесцење. 
САД се у Европу  убацивала брзо и безобзирно.
У томе јој је помагао Холивуд и „мека снага“ која је деценијама разрађивана. Помагале су радио-станице које су даноноћно пуштале само џез, Прислија, рок и осталу прекоокеанску музику. Та је музика стизала у уши младих и код њих изазивала сан за Америком. Дизнијевски Мики-Мауси и остале „маце, куце и мишићи“ су европској младежи показивали шта је добро, а шта не, а „добар“ је увек био са америчком заставом. Европу су преплавиле америчке цигарете, фармерке, модерне марке, које се позивале Европљане да носе, пуше и пију само оно, што је маркирано са „Made in USA“ . Без тога Европљанин је одмах постајао човек „друге класе“.
Банкари и корпорације суза 70 година колонизације Европе зарадиле билионе долара.
Са робом за широку потрошњу у Европљане је заувек ушао вирус „амерички сан“. Постало је лако да се њима управља, да им се прича о дивотама демократије, да се позивају да гласају онако како говоре новинари и политичари. А ако би било потребно – и да се уз помоћ CNN, APTN и осталих телевизијских светских газда  смењују режими. Јер само они имају праве дописнике и оператере по читавом свету који су у сваком тренутку спремни да праве репортаже са лица места, са најврелијих тачака наше планете, баш као и оних које нису ни мало вруће.
Обичан становник одавно на свет гледа очима америчких медија и догађаје прима преко њих и у њиховој интерпретацији. Данас су телевизији додате нове електронске технологије, без којих је живот немогућ. Apple и Microsoft Windows, као и други информациони гиганти су од Европљана, уосталом – и не само од њих, направили зомбиране потрошаче који купују само америчку технику, америчке играчке, гледају америчке филмове.
Без те „меке снаге“ Европа се понаша као наркоман без дроге. Почиње ломљава, болест и – смрт.

Мека снага САД


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар