четвртак, 24. август 2017.

БАЛКАНСКЕ СКИЦЕ – ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ КОД ПРЕМИЈЕРА

БАЛКАНСКЕ СКИЦЕ – ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ КОД ПРЕМИЈЕРА
АНАЛИЗА ВЕСТИ -
Драган Милашиновић
У сенци најављеног телефонског разговора Вучића и Заева „тачно у подне“, који је завршен наијспразнијим саопштењем у „новијој историји“, протекао је разговор премијера Ане Брнабић и Министра просвете Младена Шарчевића са представницима Уније синдиката просветних радника Србије, на који су просветари чекали више од годину и по дана. До састанка је дошло након што је Унија за 01.септембар практично најавила „штрајк упозорења“, односно скраћење часова на 30 минута и протест у већим градовима Србије.

Иако се разговарало и о могућностима повећања зарада, главна тема разговора било је незадовољство запослених у образовању прописима које предвиђа Нацрт закона о запосленима у јавном сектору, од кога је неодвојив и Закон о платама запослених у јавним службама.

„Сматрамо да овај закон никако није добар за нас”, рекла је председница Уније просветних синдиката, Јасна Јанковић. Она је истакла да је најспорније у предложеном закону што „укида све оно што су просветари стицали, а то су могућности јубиларне награде, посебни колективни уговори итд”(1).

Будући да се овај закон управо налази у јавној расправи госпођа Јанковић је најавила примедбе и предлоге Уније синдиката и изразила наду да ће коначно неки од њих бити и прихваћени. У противном, “ако министарство и влада буду остали при оваквом закону најављујемо даље синдикалне акције и обустављамо наставу”(2), каже Јанковић.

Што се тиче зарада ништа није конкретно договорено, без обзира на чињеницу да просветни радници за републичким просеком заостају чак 17 % (3). Премијер Ана Брнабић је могуће повећање зарада везала за завршетак рада мисије ММФ-а и израду прелиминарне конструкције буџета за 2018, али је и нагласила да је ситуација у просвети “боља него раније” и да су досадашња повећања просветарима практично “вратила” 9,98%(4) онога што им је одузето чувеном Вучићевом мером. Она је најавила и да ће 2018. године први пут просветни радници бити у бољем положају у односу на период када им је плата смањена за десет одсто, што личи на својеврсни цинизам када се узме материјално стање у просвети. На цинизам, увијен у обланду толерантног понашања, личи и премијерова изјава о штрајку:

“Ми бисмо више волели да нема штрајка, али то је њихова одлука и ми на то нећемо утицати, нити смо их данас замолили да га немају, то је њихово право и то ћемо ми у потпуности поштовати и наставити разговоре са њима”(5)

Шта рећи на ово? Просветни радници никада нису имали адекватан материјални статус, али након пето-октобарског пуча они су се нашли на удару тзв. “реформских снага” иза којих стоје они који имају за циљ “промену свести” српског народа. Стварање незадовољства, нестабилности и неповерења код просветних радника једна је од мера којом се глобалистички намесници од почетка служе како би руинирали национални систем образовања, а константно погоршање материјалних услова просветних радника и буквално приморавање да се сталним штрајковима боре за своја права, један је од начина за то. Све то, опет, одражава се на крајњи ниво знања ученика.

Отуда, нема изненађења што су разговори у Влади Србије прошли без резултата и битнијег приближавања ставова. Без национално одговорне власти, не може и неће бити правог бољитка ни српском образовању, ни српској култури. Верујем да су просветни радници тога свесни и да ће њихова дуга и мучна борба ићи у правом смеру. Један од начина да се изврши прерасподела која би уравнотежила примања запослених у јавном сектору и сигурно поправила положај просветара јесте увођење платних разреда, али Вучићева власт то упорно избегава.

Зато, свакако треба устрајати на захтеву да Унија синдиката просветних радника узме активно учешће у доношењу Закона о запосленима у јавном сектору и Закона о платама запослених у јавним службама. А повећање ће доћи. Само да ММФ каже да ли 1 или 2%…

___________________________________



http://ift.tt/2wBVaSt
Исто
Исто
http://ift.tt/2xwknKl
Исто

БАЛКАНСКЕ СКИЦЕ – ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ КОД ПРЕМИЈЕРА


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар