четвртак, 31. август 2017.

Хроника


Хроника
Дража Петровић: Вучићевићијада
Прошлог викенда на Нушићијади дошао сам на страшну идеју: да Ивањица, с обзиром да никакве посебне везе нема са Нушићем (сем оне реплике "виђен је за Ивањицу" из "Госпође министарке"), направи манифестацију по неком свом оригиналном изданку.

- Рецимо, да направите Вучићевићијаду! Или Драган Јаду Вучићевић, прву манифестацију која би имала и средње слово! - сетио сам се да је из тих крајева пореклом особа коју ни Нушић није успео да осмисли у њеном пуном појавном облику.

- На тој манифестацији могли бисте да бирате, рецимо, људе са највећим муд...ростима! Затим да одржите, на пример, подманифестацију Државна ударијада, избор најбољег државног удара у протеклој години... - набрајао сам им идеје због којих сам потајно очекивао захвалницу Туристичке организације Ивањица.

И присутни Кесић Зоран имао је неке идеје.

- Могли би и споменик да му подигнете, када се за то стекну услови - додао је Кесић, а публика испред бине у центру Ивањице зване "Округло па на ћоше" некако се кисело смејала, јер ко би још волео да једног дана, кад се стекну услови, у свом граду добије спомен-обележје са бистом власника Информера у натприродној величини.Само из разлога што је он одатле, сплетом чудних околности.

После наступа, пришло ми је неколико брендираних Ивањичана са питањем: "Откуд теби, рођени, да је он из Ивањице?"

- Човек је то поносно истицао више пута, као крунски доказ да је аутентични српски јунак... Да је Србин од (мало веће) главе до пете! - објаснио сам, али ми се учинило да понос не дели и локални живаљ.

Бар не онај репрезентативни узорак локалног живља који сам сретао на сваком ћошку.

И то округлом ћошку.

- Е, па није баш! - показивали су ми љубазни домаћини рукама дијагонално, у правцу оближњег неба: "Он ти је оданде, из Шареника, то ти је више Ариље, него Ивањица..." - демантовали су ме, јер у Ивањици изгледа постоји обичај да се све нежељене појаве пребацују ако не у суседно двориште, онда у суседну општину.У конкретном случају, нежељене појаве пребацују се код ових у Ариље. Ови иза Ариља онда их пребацују у Пожегу, онда их ови из Пожеге пребацују у Косјерић, тако да ће Вучићевићијада, једног лепог дана, кад се стекну услови, највероватније бити одржана на неком месту где се нежељене појаве задржавају дуже.

На пример у слободарској Винчи.

Чини ми се, некако, да ће овај обичај временом узети маха у целој Србији.

- Вучић! Откуд теби, рођени, да је он одавде? Он ти је из Шареника! То ти је више у оној суседној општини него што је код нас! - већ можете замислити тај један дан.

Шта да им радимо када су малкице иритантни, често бахати, импресивно прости и епохално безобразни, па их се одричу чак и за њиховог вакта.

Тако да ће временом све српске општине добити неки свој Шареник.

- Види, рођени, он ти није баш наш, он ти је више из...

(Данас)

: Дража Петровић: Вучићевићијада
Прошлог викенда на Нушићијади дошао сам на страшну идеју: да Ивањица, с обзиром да никакве посебне везе нема са Нушићем (сем оне реплике 'виђен је за Ивањицу' из 'Госпође министарке'), направи манифестацију по неком


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар