четвртак, 24. август 2017.

ОБРАДОВИЋ: Имам утисак да Шутановац и Вучић имају договор

ОБРАДОВИЋ: Имам утисак да Шутановац и Вучић имају договор
Горан Ћирић каже да ће ДС са известиоцем Мекалистером разговарати о стању у Србији, медијским слободама и ономе шта се дешава у Скупштини. Лидер Двери Бошко Обрадовић оцењује да је тај састанак добар тест на ком се види ко су "слуге Запада". Имам утисак да Вучић и Шутановац имају једну врсту договора кад је у питању Устав, наводи Обрадовић.

Већ данима опозиција добија велики простор у медијима. За очекивати би било да након великих изборних пораза из 2014, 2016. и 2017. године слушамо о плану опозиције како да се супротстави власти. Повод за нове поделе опозиције је састанак који је инцирао известилац Европског парламента Дејвид Мекалистер.



То за нас јесте озбиљан проблем, јер сматрамо да о нашим унутрашњим приликама не треба расправљати са странцима, каже Обрадовић, додајући да је још један од разлога што не треба ићи на тај сусрет што Мекалистер и ЕУ подржавају Вучићев режим.

Каже да за Двери није прихватљива идеја да се жалимо странцима и да они имају главну реч о ситуацији у земљи. Према његовом мишљењу, Запад расписује једну врсту конкурса, а наши политичари се такмиче ко ће да им да више.

„Јасно је да ДС и Двери имају потпуно различите политике, ДС је доследна од 90-их до данас управо залажући се за европске вредности, и верујемо да највећи број грађана подржава ту политику“, каже Ћирић. Оцењује да се за разлику од ДС, СНС само декларативно залаже за европске вредности, а заправо их не поштује.

Свакако ћемо разговарати са известиоцем о стању у Србији, о проблемима с медијским слободама, људским правима, са оним што се дешава у Скупштини Србије, јер у њој нема правог дијалога, навео је Ћирић.

Обрадовић каже да са ДС у парламенту Двери имају коректну сарадњу, али критикује председника те странке.

„Мислим да је његова позиција, позиција договора са Александром Вучићем око Устава и избацивања Преамбуле о КиМ из тог Устава. Он је чак јавно рекао да је та Преамбула застарела… Чак је отишао и даље од Вучића, који то барем јавно није рекао, иако све ради у том правцу. Имам утисак да њих двојица имају једну врсту договора, или их Запад тера да се договоре око тога да ДС помогне у тој промени Устава“, рекао је.

Он је навео да са многима у ДС има коректну сарадњу, али да је за њега Шутановац спорна личност, и сматра да је на том конкурсу лидер ДС спреман да Западу да чак и више него Александар Вучић. „Пазите, то није лако бити већи издајник од Александра Вучића, али је могуће“, рекао је лидер Двери.

Обрадовић каже да поздравља потез Јанковића и Јеремића да не оду на тај састанак, јер је то понижавање пред, како наводи, нижеразредним европским чиновником. „Све време хвали (Мекалистер) Вучића, а долази да разговара са опозицијом. Доста више тог фолирања“.

Ово је био један добар тест, каже Обрадовић, да се види ко су „слуге Запада“. „Што бисмо ишли на ноге биселским комесарима“, пита.

Осврћући се на Обрадовићево мишљење, да по питању промене Устава, Шутановац сарађује с Вучићем, Ћирић каже да све то личи на сплеткарење које траје дуго (око сарадње ДС и СНС) што није тачно.

„ДС се залаже за европске вредности, Србија је преузела своје обавезе и потписала Акциони план за Поглавље 23 и имамо обавезу промене Устава у делу који се тиче правосуђа. Онако како предлажемо законе у Скупштини, тако предлажемо и уставне законе“, рекао је Ћирић, додајући да тим из ДС има предлоге како да се поправи правосуђе и спрече корупционашке афере.

Говорећи о сусрету с Мекалистером каже:“То је један од састанака на том нивоу који је потребан и важно је одржати ту комуникацију“.

Унутрашњи дијалог

Упитан о позиву на унутрашњи дијалог, Ћирић напомиње да је ДС рекао да у оваквим медијским условима и условима у парламенту, „где нема простора за цивилизовани дијалог“ – у таквим условима нема места ни за ту врсту разговора. Али смо позвали председника Вучића да изнесе своје предлоге, додао је. Наш је посао је да поправимо у Скупштини све оно што се поправити може, даваћемо амандмане, рекао је говорећи о тим предлозима.

Обрадовић, с друге стране, каже да се не може водити дијалог о својој територији. „Јасно је да је то захтев Запада, и да Вучић жели само што више партнера да увуче у ту издају“, рекао је.

Опозиција и београдски избори

Лидер Двери подсећа да на недавно договорен заједнички наступ с Миланом Стаматовићем, и додаје да је то засад једини потез укрупњавања опозиције на политичкој сцени. Разговарамо са синдикатима, та синдикална сфера је живнула, разговарамо са појединим групама грађана, каже Обрадовић, напомињући да је све то припрема за београдске и ванредне парламентарне изборе.

Обрадовић наглашава да види исту политику континуитета између ДС и СНС и да зато данас у Србији постоји потреба за алтернативом. Зато су, додаје, почели да стварају оно што се зове „патриотска опозиција“: „Ми желимо да постанемо лидери опозиције у Србији“.

Лидер Двери каже и да опозиција, без обзира на разлике, треба да седне за сто и да тражи фер и демократске изборе и слободу медија, а да, уколико тога не буде, изборе треба бојкотовати.

Ћирић каже да Демократска странка наставља са својим активностима и да ће ући од септембра у дијалог са грађанима у целој Србији. Каже да су и остале странке које су на сличним позицијима добродошле, додајући да се странка спрема за наступ на београдским изборима.

Шеф посланичке групе ДС оцењује да се пет година ништа не ради у Београду, да нема никаквих капиталних пројеката, и да је слика ове власти, на неки начин, то што покушава да у последњих пет месеци нешто уради – па су ту фонтане, јарболи, „шминка се нешто што није одрживо“.

Двери су, тврди Обрадовић, кад су у питању београдски избори – конкретне. Ми смо сваки дан на београдским улицама, посебно онде где су оштећени грађани и радници, каже. Обрадовић наводи да су већ изашли са платформом која подразумева три ствари: како од Београда направити породични град, како заштити оштећене грађане и осетљиве категорије, и како децентрализовати Град како би београдским општинама остало мало више прихода.

У интервјуу за Недељник, Драган Шутановац је рекао да је Демократска странка кућа Бориса Тадића, на шта је Тадић одмах реаговао и рекао да је спреман на сарадњу, али да нема говора о томе да се врати у ДС.

Осврћући се на то, Ћирић је рекао да Шутановац и Тадић имају контакте и да разговарају, а да је лидер ДС говорио о потреби интеграције на опозиционој сцени. „ДС има јасан став – наш политички противник кључни је СНС, и Александар Вучић“.

Чедомир Јовановић не може да Јеремићем, Јеремић не може са Шутановцем, Тадић и Јовановић више не могу заједно након једне коалиције, а Живковић и Тадић као да никада нису могли заједно. Ђилас је сам из странке отишао, баш као и Шапић и Борко Стефановић, а бивши председник ДС Бојан Пајтић напада садашењег председника Шутановца тако што стаје на страну Саше Јанковића у сукобу са ДС. На питање да ли је опозиција у Србији жртва нерашчићених односа у Демократској странци, Ћирић каже да је баш зато Шутановац позвао на интеграцију и уједињавање снага и оних демократских опција које Србији могу да допринесу.

Каже да је ДС већ раније донео такву одлуку, када је на председничким изборима подржао Сашу Јанковића. „Мислим да је то права одлука, која је показала да је добила убедљиво највећу подршку грађана на том демократском блоку“.

Обрадовић каже да је једна од добрих тековина актуелне опозиционе борбе што је рашчишћено ко је права опозиција, а ко не. Наводи да то нису Чедомир Јовановић, Ненад Чанак, Војислав Шешељ.

Каже да је Косово најважније питање, а да ако СРС и Војислав Шешељ по том питању одиграју за Александра Вучића – тиме завршавају, губе кредибилитет, а лидер радикала ће показати да је „продужена рука Александра Вучића“.

„Мислим да многи у опозицији играју за власт“, навео је Обрадовић.

Оцењује да се власт мало унервозује због стварања широког патриотског блока. Не може Вучића да победи ДС, они имају исту политику, Вучића може да победи само патриотска политика, закључује Обрадовић.




from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар