среда, 23. август 2017.

УЏБЕНИK ШОKИРАО ОСНОВЦЕ: Срби од Албанаца примили културу и отели им земљу!

УЏБЕНИK ШОKИРАО ОСНОВЦЕ: Срби од Албанаца примили културу и отели им земљу!
Фрапантни детаљи наводне српске средњовековне историје, у издању Завода за уџбенике и наставна средства, дело су аутора Радета Михаљчића, професора Филозофског факултета Универзитета у Београду у пензији и редовног члана Академије наука и уметности Републике Српске.
Поред наведених скандалозних тврдњи, Михаљчич истиче да су досељени Словени, међу којима и Срби, примили од Албанаца обичаје и културу, као да им је, својевремено Стефан Немања преотео крајеве северне Албаније, преносе Наше новине.

„Староседеоци Албанци воде порекло од Илира, романизованих у мањој мери, и они су једини сачували језик, обичаје и друга народна обележја. С њима су се мешали Словени, Грци и други народи и временом су се са њима и стопили“, стоји, између осталог, у поменутом уџбенику.

Албанци оштећена страна

Ту никако није крај наводима који више личе на детаље албанске него српске историографије, већ аутор иде и корак даље, у одељку који се бави османлијским освајањима поново помиње Албанце као оштећену страну.“После Маричке и Kосовске битке, Турци су наставили са освајањима и временом све више угрожавали албанске области“, тврди аутор Михаљчић.

Уџбеник одобрило Министарство просвете!

Историчар Јован И. Деретић каже да се што пре мора стати на пут овом прекрајању историје и представљању Срба као окупатора наше земље која им одувек припада. „У том уџбенику пише да су Словени дошли на Kосово и Метохију и тамо затекли Илире, који су данашњи Албанци, па им отели куће и њиве, те су они зато били принуђени да иду у планине и чувају стоку. То је нечувено! Око ове књиге је било доста полемике, а посебан је скандал што је те наводе одобрило Министарство просвете, а штампао Завод за уџбенике. Можемо ми да мислимо шта год хоћемо, али горе од овога нема. Чему то уче нашу децу“, огорчен је Деретић.

Политичке играрије

Историчар Вук Мишић који наводи да су светски стручњаци у својим делима више пута демантовали оно што ми и даље учимо у основној школи.

„Немачки лингвиста и академик Густав Вајганд још је у 19. веку доказао да Албанци нису Илири, већ индоевропског порекла. Штавише, и многи албански историчари потврђују ову тезу. Да не говоримо о карти Европе из 814. године, на којој се јасно види српска држава на Балкану и албанска која се граничи са Јерменијом и Азербејџаном. То су чињенице и није ми јасно ко стоји иза онаквих тврдњи у историјском уџбенику, јер ми све то више личи на политичке играрије него на истину“, сматра Мишић.

С друге стране, академик Раде Михаљчић, аутор спорног уџбеника, истиче да стоји иза свих навода и да су они резултат дугогодишњег истраживања.

„Оно за шта ја могу својим именом и презименом да гарантујем јесте да у књизи нема апсолутно ниједне грешке. Све је то резултат озбиљног истраживања током кога сам имао помоћ својих студената и колега. Прво сам детаљно прочитао целоукупну стручну литературу на ту тему и све што сам написао је засновано на историјским чињеницама. Постоји много школских уџбеника с грешком, али овај није један од њих“, изричит је Михаљчић

УЏБЕНИK ШОKИРАО ОСНОВЦЕ: Срби од Албанаца примили културу и отели им земљу! | Видовдан Магазин


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар