среда, 23. август 2017.

БАЛКАНСКЕ СКИЦЕ – МАКЕДОНИЈА ЗА УНУТРАШЊЕ ПОТРЕБЕ

БАЛКАНСКЕ СКИЦЕ – МАКЕДОНИЈА ЗА УНУТРАШЊЕ ПОТРЕБЕ
АНАЛИЗА ВЕСТИИЗАБРАНЕ ВЕСТИ -
Драган Милашиновић

Након оне бруке са Француском, када је своје особље „повукла на консултације“ у четвртак а онда га, након два дана, у суботу, вратила да амбасадор не би пропустио некакав недељни ручак, Вучић-Дачићевска дипломатија поново је показала своје кловновско лице. Из чиста мира, без претходних упозорења или демарша другој страни, Србија је повукла своје дипломатско особље из Македоније, што је у међународној дипломатији крајња мера после које обично следи прекид дипломатских односа на дуже време или војне опције.

Као разлог прво је наведена наведена намера Македоније да гласа за пријем Косова у УНЕСКО, а после тога придодато је прислушкивање, па чак и угрожавање интегритета наших дипломата у овој земљи што би могло свашта да значи. Али, не значи ништа, осим да ми за шефа дипломатије имамо кловна и полтрона, који је спреман да учествује у Вучићевом медијском циркусу.

Зашто ово кажем?

Пре свега, зато што је вечерас, само дан после примене крајње дипломатске мере, Александар Вучић изашао на РТС и навлачећи маску увређеног достојанства објавио да ће особље бити враћено.

„Вратићемо особље и ништа од Македоније не тражимо”(1), великодушно је рекао председник Србије, након недефинисаних оптужби типа: „Они добро знају шта све знамо”(2) … “то се не ради пријатељима”(3) итд. Логично питање – зар се тако озбиљна дипломатска активност предузима да би трајала само један дан? – том човеку не вреди постављати, баш као ни констатовати да је повлачење дипломатског особља на само дан или два огромна брука за земљу која ради такву глупост. Он мисли другачије.

„Исто тако је било са Француском, сећате се, а ништа се није десило, али смо бар образ сачували”(4).

Сећамо се, Вучићу. Итекако. Али, сећамо се и оне народне: “Чега се паметан стиди…”

И чији си то образ сачувао, несретниче?! Српски ниси! Можда Харадинајев, јер ево представници твоје “Српске листе” у “косовском парламенту” више и не крију да ће гласати за њега као премијера. Или образ оних својих страначких активиста, које шаљеш на одморе о трошку странке, чак и ван Србије. Странке чији си и даље председник, иако ти Устав налаже да као председник државе не можеш обављати никакву другу јавну функцију. Да знаш за неки “образ” прво би то решио.

Но да се вратимо повлачењу особља. Ко је икада и игде чуо да се дипломатско особље повлачи на дан или два? Која је земља још урадила такву глупост, откад се дипломатија установила као засебна политичка вештина? Такво понашање у дипломатији је скандал, а не чување образа!

Друго, постоји још једна аномалија. Македонија и Црна Гора, октобра 2015. гласале су ЗА пријем Косова у УНЕСКО. Вучић и Дачић, осим благог разочарања, тада нису изразили никакву негативну, а понајмање оштру реакцију, осим да су то примили “к знању”. Одакле сада овај циркус и зашто је усмерен само на Македонију, а не и на Црну Гору. Због заједничких послова са Милом, или нечег другог?

Ако је одговор да је то зато што је Заев пре три месеца обећао да Македонија неће гласати за пријем Косова у међународне институције, онда морам подсетити наше „главешине“ на још једну народну: „оно што момак увече обећа девојци, ујутру не важи“! Зар је ико нормалан могао да верује Заеву који је зарад власти издао националне интересе свог народа, да ће чувати интересе српског, или да ће било где гласати против инструкција које добија од америчке „дубоке државе“? Аман, Вучићу, Дачићу и остала свито. Има ли у тој нашој дипломатији још неке службе осим оне старлетске коју је формирао Мркић, а видим да и вама добро служи? Има ли неког аналитичара да вам на основу анализе свима доступних чињеница каже да Заеву не можете веровати, односно да он није стварни шеф македонске владе.

И треће, зашто Вучић који говори о скором решавању “историјског конфликта” Срба и Албанаца, данас спречава пријем Косова у УНЕСКО или Интерпол, када ће се сутра сагласити са Косовом у Уједињеним Нацијама?

И ту долазимо до сврхе читаве ове дипломатске фарсе. Све је то представа за домаћу употребу. Још једно бацање прашине у очи грађанима Србије. И баш као после оне “драме” око Харадинаја и Француске, која ће резултирати гласањем за Харадинаја као премијера, сада гледамо “сапуницу” око Македоније која ће прогурати “тешке одлуке” око Космета!

Смисли нешто ново, Вучићу. Ове репризе на РТС-у су ти већ досадне, иако је летња шема…



БАЛКАНСКЕ СКИЦЕ – МАКЕДОНИЈА ЗА УНУТРАШЊЕ ПОТРЕБЕ


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар