недеља, 27. август 2017.

КОВАЧЕВИЋ: Декларација за опстанак српског народа – неопходна

КОВАЧЕВИЋ: Декларација за опстанак српског народа – неопходна
Драмски писац, редитељ и сценариста Синиша Ковачевић оцијенио је да је декларација за опстанак српске нације неопходна посебно ако се зна да је Срба сваке године све мање.

„Ако имате земљу у којој столари који праве колевке немају хлеба да једу, а они који праве мртвачке сандуке живе као бубрези у лоју, ако имате државу у којој једна Рума нестане са лица земље сваке године, а за 10 година нема Новог Сада, ако нам из прагова школа расте зова и ако су нам људи све старији, а гробља све млађа, зар не мислите да је потребно урадити један концепт – можете га звати декларацијом, резолуцијом, програмом, да тај народ опстане“, рекао је Ковачевић.

Он је за данашњи „Блиц“ навео да је идеја о декларацији дочекана са доста лоших коментара, али да он лично мисли да је неопходна.

Говорећи о Косову и Метохији, Ковачевић је истакао да је оно за Србију отаџбинско питање и да је у том смислу „неопозиво и дефинитивно српско“.

„Косово је место настанка и српске државе и језика и идентитета и цркве, место рођења најлепших српских песама и најлепших жена. Косово је, дакле, ментални и идентитетски феномен. Ко се једном прекрстио под сводовима Грачанице зна о чему говорим. Те цркве нису самоникли коров на купусишту, те цркве су грађене на плећима наших очева и дедова, а њихове крстове у небесима држе наши нерођени синови. То је за Србина Косово“, рекао је он.

Према његовим ријечима, Космет припада и Албанцима који су тамо рађали дјецу и сахрањивали родитеље.

„Дакле, Косово и Метохија је њихов завичај. Морате установити дистинкцију између појмова отаџбина и завичај и онда ће ствар бити потпуно јасна. Док су ту Брисел, Вашингтон, Москва – Срби и Албанци то неће урадити. То мора бити договор два народа без посредника који `само дувају у пожаришта`“, рекао је Ковачевић.

Поводом позива предсједника Србије Александра Вучића на унутрашњи дијалог о Космету, Ковачевић је оцијенио да дијалог „иницира онај ко проговори први“ и да би стога предсједник Србије требало први да каже шта мисли о томе, па тек онда остали.

#РТРС, #Срна

КОВАЧЕВИЋ: Декларација за опстанак српског народа – неопходна
Драмски писац, редитељ и сценариста Синиша Ковачевић оцијенио је да је декларација за опстанак српске нације неопходна...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар